Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A pezsgőzés története a Forma 1-ben

2009.10.10

 

Manapság elképzelhetetlen, egy Formula 1-es futam pódiumceremóniája pezsgőzés nélkül, pedig a sorozat több mint fél évszázados történetében ez nem mindig volt divat. A száguldó cirkusz első hivatalos pezsgője a Moët & Chandon volt. A céget még a XVIII. században alapították, és a későbbi örökösök, Paul Chandon-Moët, és Fréderic Chandon de Briailles - aki gróf volt-, imádták az autóversenyek világát. Járták a versenyek helyszíneit, és mindig vittek ajándékba palackos pezsgőket.


Kép Első ízben az 1950. évi Francia Grand Prix-re látogattak el, melyet történetesen éppen Reimsben tartottak, a vállalat székhelyének közelében. Moët-t ivott anno Fangio, Farina, Gonzalez, vagy említhetnénk akár Ascarit, Clarkot, Hillt is. Érdekes módon akkoriban csak a győztest ajándékozták meg. Ráadásul az F1 kezdetén még csak 750 ml-es üveg volt divatban, ám a későbbiekben már a négy literes került a figyelem fókuszába. Az ötvenes évek elején alighanem még a Moët örökösök sem gondolták, hogy az 1999-es szezon végéig az ő pezsgőiket locsolják a pilóták... Maga a pódium ceremónia csak a hatvanas évek végére alakult ki, és igazából ekkortól vált hivatalosan is elfogadottá, hogy az első három helyezett pezsgőt bonthatott. Nem véletlen, hogy mindez egybeesett a reklámkorszak nyitányával, hiszen ekkor ébredtek rá a szakemberek, hogy a hirdetések mennyire jól jönnek a szponzoroknak, így a Moët & Chandonnak is. Különlegesség, hogy a hatalmas zöld színű palack hagyományaival valamelyest szakítottak az 1996-os és az 1997-es esztendőben, ugyanis a cég marketingkutatói kitalálták, hogy a győztes egy igazi ezüstszínű palackot kapjon, ezüstszínű címkével. Ezt akkor adták oda a futamgyőztesnek, amikor már a helyezettek megkapták a serlegeiket így valamelyest nagyobb figyelem irányult az újításra. Az első ilyen palackot az 1996-os évadnyitón Damon Hill vehette át, míg az utolsót a finn Mika Hakkinen az 1997-es évadzáron Jerez-ben. Hogy miért csak két év lett az ezüstpalackos időszak, azt pontosan nem tudni, de akkoriban a Moët már fontolgatta távozását. Az akkor már 252. évében járó cég az 1999-es esztendő végén kiszállt az F1-ből. A megüresedett helyet a Mumm vette át, mely az elejétől fogva a maximumra törekedett. Neki- piacainak kiszélesítéséhez- szintén jól jött a Formula 1, ráadásul további tekintélyt és ismertséget szerezhettek, ami ösztönző erőként hatott. Ezt támasztja alá a 176 éves cég jelenlegi első emberének, Jean-Marie Barillére úr nyilatkozata: " Az F1-ben való részvétel a legjobban erősíti számunkra azt a vágyat, hogy egy jó és elfogadható kép alakuljon ki a Mumm-ról. Kihívás és érzelem jellemzi ezt a sportágat, de hiszem, hogy mi méltó párja vagyunk ennek."


Kép Mumm
A Mumm- testvérek (Jacobus, Gottlieb és Philipp) egy igen előkelő, gazdag német borkereskedő család gyermekeinek születtek, többhektárnyi sáját szőlőskertjük volt a Rajna völgyében. 1827-ben a fiúk egy új élet reményében Reimsbe költöztek, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy szőlészettel és pezsgőkészítéssel foglalkozzanak. Melléjük társult egy régi barátjuk- Friedrich Giesler, így hozták létre a Mumm céget. A kis társaság irányítását nem sokkal később G. H. Georges Hermann vette át, ami a vártnál gyorsabban fejlődést és nem csak egy új stílust, de egy új minőséget is hozott. Ebben volt szerepe a cégnél dolgozó Cordon Rouge-nak. Ő volt az is, aki 1881-ben az Egyesült Államokba utazott, hogy beindítsa a Mumm- boltot. Már kezdettől fogva az exporthoz igazodó irányelvet képviselte, ami akkoriban nagy szó volt. Ebben az időben, hogy még nagyobb haszonra, és kiváló minőségre tegyen szert, a cég saját szőlőskertjei egy részét a legjobb szőlőfajtákkal népesítette be.A XIX. század végére a Mumm ugyanúgy a királyi udvarok élvezeti cikke lett, mint akár a Moët, legnagyobb piaca az Osztrák-Magyar Monarchia, Flandria, Németalföld, Poroszország, Skandinávia, és a Brit szigetek lettek.


A XX. század elején a Mumm lett a vezető "pezsgőház" ugyanis 3 millió palackot adtak el világszerte. A háború utáni években több tulajdonodváltás után a világ második számú bor és szeszesital gyártójához került a márka, így nem meglepő hogy mára a Mumm jelen van a világ több mint száz országában. A határozott marketing stratégia és maximalizmusuk azt eredményezte, hogy 2000-re közel 8 millió palackot értékesítettek.

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.