Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


F1 Pálya: Melbourne

2009.11.03
ING Ausztrál Nagydíj
F1 Pálya: Melbourne,

Melbourne - Ausztrália

 

Melbourne Ausztrália egyik legnagyobb városa, az ország dél-keleti csücskében található.

Története

A város alapítója egy valamikori fegyenc fia, aki a régi fegyenctelep helyén egy új várost akart építeni - sikerült neki. Melbourne gyors fejlődéséhez az is hozzájárult, hogy Victoria aranymezőire csak úgy tódultak az 50-es években a gazdagságra vágyók. Az aranyláz és a letelepedők eredményezték végül a gazdaság fellendülését is. A 19. század végére pedig Melbourne lett Ausztrália ipari és pénzügyi fővárosa.

1835-ben a város neve: Port Phillip.

1851-ben a város Új-Dél-Wales fővárosa lesz, és megérkezik az első nem elítélt család is a városba.

1913-ban Canberra lesz a szövetségi főváros. A kormány még 1927-ig a városban marad. 1956-ban itt rendezik a nyári olimpiát.Városrészek


A város négy részre bontható. Üzleti központja a Collins street, itt találhatók a bevásárlóközpontok, keletre a parlamenti negyed, déli részen a művészek "otthona", illetve a Swanston Street negyed, ahol a városháza, és más jelentős középület található. Innen a gépjárműforgalom is ki van tiltva. Mindezt igazán széppé a sok park és kert teszi, amelyek jelentős területeket foglalnak el a város központjában is.

Közlekedés

Melbourne azon kevés ausztrál nagyvárosok közé tartozik, amely a kiépített tömegközlekedési eszközei mellett megengedheti magának az autós közlekedést is. Széles autóutak, modern autópályák teszik lehetővé a zavartalan gépjárműforgalmat. A város központjából az ország minden irányába indulnak főutak. Melbourne külső negyedeit a Hume, a Princess Hwy, valamint az ezeket összekötő Western Ring Road szeli át. Mivel a város alapvetően sík területen helyezkedik el, így a kerékpár kiváló közlekedési eszköznek számít.

Szórakozás


A város egész évben kínál kikapcsolódáshoz, szórakozáshoz különböző programokat. Melbourne Ausztrália művészeti központja, itt tartják a Nemzetközi Művészeti fesztivált és a Moombát is. Az állam színházi társulatainak otthona, a 'Victoria Arts Centre, a Melbourne Concert Hallban található. Rendszeresen tartanak szabadtéri előadásokat is a nagyobb kertekben, parkokban, amelyek időpontjait sok esetben a naplemente idejére teszik. A város műsorfüzete az AGE, ami hetente jelenik meg, részletes információval látja el a tájékozódni vágyó olvasót a heti programokból.

Vásárlás

Betekinteni a Központi Üzleti Negyedbe valóságos kánaán azok számára, akik vásárolni szeretnének. Itt megtalálhatók a város legjobb árkádjai és malljai. Ezek közül kiemelten jó a Bourke Street Mall, a Myer Melbourne, a Daimaru vagy a David Jones. Úgy a belvárosban, mint a külsőbb kerületekben kiépültek a bevásárlóutcák, ahol szintén bármit megtalál a vásárló. Speciális árukészletért a High Street régiségboltjaiba, vagy a Galleria Shopping Plazába érdemes benézni, a kínai árucikkeket a Victoria Streeten tudjuk beszerezni, míg a zsidó ételkülönlegességeknek, csemegéknek a Carlisle Street ad otthont. Melbourne-ben számtalan piac működik, amik közül talán kiemelhető a Camberwell negyedben található "alig" használtcikk piac.

Látnivalók


- Rialto Towers, a déli félteke legmagasabb irodaépülete
- Australian Gallery of Sport and Museum, kiállítás az összes sportág történelmi múltjáról
- Melbourne Cricket Ground, az ország első számú sportstadionja, illetve kulturális jelképe.
- Royal Botanic Gardens
- Kings Domain, hatalmas kiépített parkterület, (valamikor mocsár volt a helyén) itt található Victoria állam kormányzójának az épülete is.
- Rippon Lea kastély
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.