Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


F1 Pálya: Monte-Carlo

2009.11.03
Monacói Nagydíj
F1 Pálya: Monte-Carlo,

Monaco

 

Monaco (a helyi nyelvjárásban Munegu) hercegsége egy kis városállam, a világ második legkisebb országa (a Vatikán után), amely Franciaország és a Földközi-tenger közé ékelődik a francia Riviérán, más néven a Côte d'Azur-ön (Kék part). Egyedül Franciaországgal határos. Területe, amely szinte csak Monaco városából áll, a világ egyik legsűrűbben lakott országa. Monaco adóparadicsom mind a lakosság, mind a helyi bejegyzésű cégek számára. 1292 óta a Grimaldi-ház uralkodik a hercegségben. A jelenlegi uralkodó II. Albert.Története

A várost genovai kolóniaként alapították 1215-ben. 1297 óta a Grimaldi-ház uralma alatt áll, amikor François Grimaldi és katonái ferences szerzetesnek álcázva elfoglalták Monaco erődjét. 1789-től 1814-ig a város francia fennhatóság alatt állt. 1815-től 1860-ig a bécsi kongresszus döntése alapján Szardínia protektorátusa volt, 1861-ben a francia-monacói szerződésben elismerték az ország függetlenségét. Ugyanakkor az ország elvesztette területének 95%-át - Nizzát és vidékét - Franciaország javára.

Monaco hercege az 1911-es alkotmányig abszolút uralkodó volt. A versailles-i szerződés kiegészítéseként a franciák védnökséget vállaltak Monaco felett.

III. Rainier herceg, Monaco előző uralkodója 1949-ben lépett trónra apja, II. Lajos után. Az 1962-es alkotmány eltörölte a halálbüntetést, szavazati jogot biztosít a nőknek, és létrejött az alapvető szabadságjogokat biztosító Legfelső Bíróság. 1993-ban Monaco az ENSZ teljes jogú tagja lett. 2005. április 6-án meghalt III. Rainier. Grace Kelly amerikai filmszínésznőtől 1958-ban született fia, Albert herceg követte a trónon, II. Albert néven.

Egy 2002-es francia-monacói szerződés szerint, ha a monacói trónnak nincs örököse, a hercegség önálló állam marad, és nem válik Franciaország részévé (ahogy az a korábbi szerződésekben volt).

Domborzata

A Vatikán után Monaco a második legkisebb állam a világon. A Földközi-tenger partján, Nizzától 18 kilométerre, keletre fekszik, a francia-olasz határ közelében, szárazföldön csak Franciaországgal határos. Az ország egy keskeny földsáv a a harmadkorban felgyűrődött, jobbára kristályos kőzetekből álló Tengeri-Alpok lábánál, legmagasabb pontja a 140 méteres Mont Agel. A Földközi-tengerbe nyúló Monacói-félszigeten és Monte-Carlo sziklakiszögellésén fekszik. 3 km hosszan és 200-500 m szélesen nyúlik el a parton.

A terület teljesen urbanizált, ezáltal az ország az egyik legsűrűbben lakott terület a Földön. Monaco négy kerületre oszlik: Monaco-Ville városára, La Condamine kikötőjére, Monte Carlo lakó- és üdülőövezetére (itt található a híres kaszinó is), és Fontvieille tengertől elhódított területére.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.