Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


F1 Pálya: Valencia

2009.11.03
Telefonica Európa Nagydíj

Futam: Valencia,

 

Valencia
Valencia Spanyolország harmadik legnagyobb városa, egyben Valencia autonóm közösség és Valencia tartomány székhelye.

A város Spanyolország keleti felén, a Földközi-tenger partján fekszik, Barcelonától 350 km-re délre, Madridtól 352 km-re keletre. Kr. e. 138-ban a római konzul Decimus Iunius Brutus alapította a várost Valentia néven. 100 évvel később az első római kolónia is létrejött.

711-ben elfoglalták az arabok és a Córdobai Kalifátus része lett. 1094-ben Cid vezetésével a keresztény csapatok ugyan visszafoglalták, de már 1102-ben ismét a mórok kezére került. I. Aragóniai Jakab 1238. szeptember 28-án visszaszerezte a várost és a Valenciai Királyság fővárosa lett. I. Kasztíliai Izabella 1492-ben Spanyolországhoz csatolta.

A napóleoni háborúk idején, 1812. január 9-én hosszas ostrom után elfoglalták a Suchet vezérlete alatt álló franciák. A spanyol polgárháború alatt a város mindvégig a köztársaságiak kezén volt. 1937-ben Franco katonái blokád alá vették.

Valencia autonóm közösség

Az autonóm közösség Spanyolország keleti részén a Sénia és a Segura folyók között terül el, 23 255 négyzetkilométeren, földközi-tengeri partvonala 518 kilométer hosszú. Lakosainak száma 4,5 millió (2004-es adat). Valencia irányítása alá tartoznak a Columbretes-szigetek (Illes Columbretes) és Nova Tabarca. Ezek a határok nagymértékben a hajdani Valencia királyságának határait tükrözik.

Valencia önrendelkezési törvénye kijelenti, hogy a hivatalos nyelvek a valenciai (katalán) és a kasztíliai (spanyol). Bár az 1978-as spanyol alkotmány kötelezi egész Spanyolország polgárait, hogy tudjanak spanyolul, a törvény a katalán nyelvenk speciális védett státuszt biztosít, az autonóm közösség "saját nyelveként" (llengua própia) hivatkozva rá.

Valencia gyökerei egészen a XIII. században létrejött Valenciai Királyságig nyúlnak vissza. I. Hódító Jakab (1213-1276) vezette Valencia taifáinak katalán és aragón gyarmatosítását. Az újkori Spanyolország történetében az első kísérlet arra, hogy Valencia országa önálló önkormányzatot kapjon a második Spanyol Köztársaság idején történt, 1936-ban, de kitört a spanyol polgárháború, és a valenciai függetlenségi mozgalmat fel kellett függeszteni. Csak nemrég, a valenciai önrendelkezési törvény reformja után ismerték el Valenciát hivatalos nemzetiségnek.

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.