Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jean Todt az új FIA Elnök

2009.10.24

Jean Todt az új FIA-elnök 2009.10.24

 

Kép

 

 


A Nemzetközi Automobil Szövetség elnökválasztásán kényelmes fölénnyel nyert a volt Ferrari-főnök, ő váltja a távozó Max Mosleyt. A Forma-1-es csapatok szervezete megújulást és párbeszédet vár az új vezértől.
A világ autóklubjait és versenyklubjait tömörítő és a jelentősebb autóverseny-sorozatok többségét felügyelő Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ma Párizsban megtartotta az elnökválasztását.

A szavazást kényelmes fölénnyel nyerte az egykori ralicsapatfőnök, majd a Ferrari Forma-1-es csapatát és rövid ideig a teljes céget igazgató Jean Todt. A francia szakember 135 szavazatot kapott, míg a másik jelölt, az egykori ralivilágbajnok és többszörös Dakar-győztes finn Ari Vatanenre 49-es szavaztak összesen 12 tartózkodó vagy érvénytelen voks mellett. A választást közjegyző felügyelte.

 Kép Todt 16 év után váltja Max Mosleyt a poszton - az angol egyébként számtalanszor kijelentette, hogy a franciát kívánja utódjaként.

 

 


 

 

 

A Forma-1-es csapatok szervezete, a FOTA üdvözölte Todt megválasztását.

"A legjobbakat kívánom Jean Todtnak, akinek képességeit és elhivatottságát mindig is nagyra becsültem" - reagált a hírre a FOTA és egyben a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo. "Biztos vagyok benne, hogy az ő irányítása alatt az FIA megújul, és újra nyílt és termékeny párbeszéd alakul ki a közte és a FOTA között, amely biztosíthatja a szabályok és az F1 általános stabilitását" - folytatta.  

"Az F1 új korszak küszöbén áll: az összes érdekelt félnek közösen, a jövőre tekintve kell dolgoznia, hogy megnövelje a sport hitelességét és az iránta való érdeklődést, és megbirkózzon a rá váró technikai és környezetvédelmi kihívásokkal úgy, hogy közben megőrzi azokat a jellemzőket, amelyek az egyik legnépszerűbb sportággá tették" - mondta a FOTA nevében Montezemolo.

 
A FOTA párbeszédet vár

"Én is a legjobbakat kívánom a nehéz és fontos szerepet vállaló Jean Todtnak. Meggyőződésem, hogy az elnöksége lehetőséget biztosít a Forma-1-ben érdekeltek számára, hogy közösen erősítsék a sportot. A FOTA támogatni fogja a Forma-1 népszerűségének növelésére irányuló munkáját, tiszteletben tartva a sportág hagyományait is, amelyekhez ő is sokkal járult hozzá" - nyilatkozta a FOTA alelnöke, a toyotás John Howett. 

 

 

A Forma-1-es csapatok üdvözlik Todtot, aki megújulást hozhat
"Úgy gondoltam, hogy többen fognak rám szavazni, de a delegáltak nyilvánvalóan megérezték a nyomást. Nagyon nehéz lesz így megújítani a rendszert. Azért remélem, hogy az FIA demokratikus lesz, de most már ez csak egy jámbor kívánság, én már semmit sem tehetek az ügyben"- idézte a csalódott Vatanent a Motorsport-Total.com.
A Forma-1-nek megújulásra van szüksége, ebben a csapatok és a korábbi FIA-elnök, Max Mosley is egyetértett, a megbeszélések mégsem haladtak zökkenőmentesen a felek közt. A Forma-1-es csapatok szövetsége, a FOTA abban bízik, hogy Todt megválasztásával a dolgok jó irányba fordulnak.

"A legjobbakat kívánom Jean Todtnak az új szerepkörében. Én mindig is elismertem a képességeit és az elkötelezettségét"- kezdte a FOTA elnöke, Luca di Montezemolo, aki egyben a Ferrari elnöke is, és korábban ily módon Todt felettese volt, amikor az újdonsült FIA-elnök még a vörösök F1-es csapatát kormányozta.

"Biztos vagyok benne, hogy irányítása alatt a szövetség megújul, és rendeződik a viszonya a csapatokkal és a FOTA-val. A Forma-1 új éra előtt áll, minden résztvevőjének a jövőt szem előtt tartva össze kell fognia, hogy hitelesebbé és élvezhetőbbé váljon a sport, megfeleljen a technikai és környezetvédelmi kihívásoknak, miközben nem veszíti el azon karakterét, amely miatt a világ egyik legnépszerűbb sportja lett"- idézi az autosport.com az olasz vezetőt, akivel a FOTA alelnöke, John Howett is egyetértett.
Jean Todt a következő stábbal képzeli el az FIA irányítását:
A szenátus elnöke: Nicholas Craw (amerikai)
A közlekedésért felelős elnökhelyettes: Brian Gibbons (új-zélandi)
A sportért felelős elnökhelyettes: Graham Stoker (brit)
A szenátus tagjai: Hernan Gallegos Banderas (ecuadori), Tunku Mudzaffar bin Tunku Mustapha (maláj), S.H. Rudolf Graf von der Schulenburg (német), Carlos Slim Domit (mexikói), Jainchang Yan (kínai)
A közlekedésért felelős alelnökök: Carlos Barbosa (portugál), Victor Dumot (paraguayi), Ignacio Gonzalez Fausto (mexikói), Gus Lagman (fülöp-szigeteki), Franco Lucchesi (olasz), Jorge Rosales (argentin), Danijel Starman (szlovén)
A sportért felelős alelnökök: José Abed (mexikói), Michel Boeri (monacói), Morrie Chandler (új-zélandi), Enrico Gelpi (olasz), Carlos Gracia (spanyol), Mohamed ben Sulayem (Egyesült Arab Emírségek-beli), Surinder Thatthi (kenyai).
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.