Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szabályok a F1-ben 2009

2009.10.10

Formula-1 – új szabályok - 2009

 

Írta:
Formula.hu
 
Dátum:
2009.03.20. 10:07
 
Az idei esztendőben számos újítással találkozhatnak a nézők. Több szabály is megváltozik, így például egy versenyző legfeljebb nyolc motort használhat a tizenhét versenyhétvége során, és nem kell a sorrendre figyelni a biztonsági autó pályaára lépése után. Az állítható légterelő és a hibrid rendszer a versenyzőknek is újdonsággal szolgál.

Legfontosabb újítások - 2009

Aerodinamika

Az első légterelő negyven centiméterrel szélesebb (180 cm) mint az elmúlt esztendőben, az aszfalttól valótávolsága 75 mm.
Az állítható légterelőket a középvonaltól számított 40 - 90 centiméteres sávban kell rögzíteni.
A versenyző körönként kétszer, hat fokkal állíthat a légterelőn. A második módosításnál az alappozícióba kell visszaállítani.
A hátsó szárny szélessége 75 centiméter, a magassága 95 cm. A felső elemek magassága 220 milliméter lehet (200 mm helyett). Az alsó elem talajtól számolt minimális magassága 175 milliméter.
A diffúzor hosszát 350 milliméterben definiálták.
A burkolaton nem szabad olyan elemet elhelyezni, amelynek rádiusza kisebb, mint 75 milliméter.
Az orrész alatt, valamint légbeömlők előtt lehetőség van áramlássegítők elhelyezésére.

Motor

A motor maximális fordulatszáma 18.000/perc.
Minden versenyző nyolc motort használhat egy évben. A használt motorokat az FIA megjelöli. A plusz motor használata tíz pozíciós rajtbüntetést jelent (az első versenyen).
Az évad előtt legfeljebb húsz tesztnap során 15.000 kilométert teljesíthetnek a csapatok.
Január 1. és az utolsó verseny között legfeljebb nyolc aerodinamikai tesztet lehet teljesíteni egyenes pályán.

Abroncs

A bordázott abroncsokat felváltja a bordázatlan gumi. Minden versenyző tíz szett gumit kap egy versenyhétvégén, mindkét keverékből öt-öt szettet. Péntek este két-két szettet vissza kell adnia, és a harmadik szabadedzés után is egy-egy szettet.
Minden versenyhétvégén négy szett intermediate és három szett esőgumi áll egy versenyző rendelkezésére.

Váltó

Egy váltónak négy hétvégén kell szolgálnia a versenyzőt. A járókerekek cseréje öt rajtpozíciós büntetést jelent. A teljes berendezés cseréje esetén tíz pozíciós büntetést kap a versenyző.

Hibrid rendszer

A hibrid rendszer használata az idei esztendőben nem kötelező.
Az hibrid rendszerrel felszerelt gépeket erre figyelmeztető matricával, valamint fényjelzéssel kell ellátni. A szerelők és a pályaőrök csak zöld jelzés esetén érhetnek a versenyautóhoz.
Körönként legfeljebb 400 kilojoule energiát lehet tárolni, ami 6,7 másodpercig felhasználható 82 lóerőt biztosít.  A versenyző több részletben is elhasználhatja a plusz teljesítményt. Erről a kijelző tájékoztatja.

Biztonsági autó

Amikor a biztonsági autó pályára lép, a boxutca végig nyitva marad. A versenyző aktuális pozícióját figyelembe véve egy minimum időt határoznak meg, a boxutca bejáratáig. Aki gyorsabb, áthajtásos büntetést kap, amint szabad a pálya.

Sebességkorlátozás

A verseny alatt a boxutcában legfeljebb 80 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak a versenyzők. Edzéseken 60 km/h.

Parc Fermé

Három és fél órával az időmérő után minden autónak a Parc Fermében kell parkolnia. A csapatok öt órával a verseny előtt kapják vissza a versenygépeket.

Verseny előtti változtatás

Három perccel a verseny megkezdése előtt tilos változtatni a versenygépeken (beleértve a gumikat is). Szabálysértés esetén tíz másodperces stop-and-go büntetést kap a versenyző.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.