Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Budavári labirintus

2009.10.18

 

Budavári Labirintus

 

 

Kép A Budavári Labirintus a Vár alatti barlangrendszer legnagyobb, legrendezettebb látogatható szakasza. 1983 óta kulturális vállalkozás működteti, ekkortól a Magyar Államnak egyetlen forintot sem kellett költenie az objektumra.

A Budavári Labirintus 2000-ben tett szert világhírre az Olajlámpás Labirintus-járásnak köszönhetően.
Jelenleg is Budapest 10 legkedveltebb és legkeresettebb kulturális célpontjai közé tartozik; egy turisztikai szakportál egyenesen a világ 7 földalatti csodája között tartja számon.

Mert titokzatos, megfejthetetlen, és a szellemünkön kívül minden érzékszervünkre hat.

 

A nagyságát tekintve világviszonylatban egyedülálló várhegyi mésztufa-barlang a földtörténet hajnalán hévizes feltörések, kimosódások révén jött létre. A barlangfülkék egyszerre nyújtottak menedéket és vadászterületet a félmillió évvel ezelőtt itt megjelent ősember számára. A gömbfülkéket később hadi és gazdasági megfontolásokból összekötötték egymással és a Vár házainak pincéivel, így a Várhegy gyomrában valóságos labirintus jött létre. A sziklapincék közötti utak teljes kiépítésére az 1930-as években került sor, majd a háborús program részeként egy tízezer férőhelyes óvóhelyet alakítottak itt ki. A vasbeton szerkezetekkel elcsúfított Várbarlang a hidegháborús időszakban titkos katonai objektum volt.

 

A háborús hasznosítást követően meg-megjelentek a kulturális kezdeményezések is: több ízben barlangmúzeum nyílt, ám egyikük sem váltott ki hosszantartó érdeklődést. Az 1983-ban megnyíló Budavári Labirintusban kapott otthont az első - s mindmáig legnagyobb - magyar történelmi panoptikum. Az 1990-es évek elejétől azonban világszerte, így hazánkban is  csökkent az "élethű illusztrációkon" alapuló kiállítások iránti igény, a panoptikumok felett az idő eljárt.

 

Az 1996-os nagyszabású rekonstrukciós munkálatok nyomán a több mint 5000 négyzetméteres Budavári Labirintus a lehetőségekhez képest visszanyerte eredeti, háború előtti arculatát. A korábbi, viaszalakos naturalizmust pedig olyan szimbolikus, mélyebb értelmű és titokzatos kiállítások váltották fel, amelyek kulcsszava maga a labirintus lett. Ebben az összefüggésben a labirintus nem pusztán útvesztő, hanem a történelmünkhöz, a világunkhoz és az önmagunkhoz vezető utak finom szövevénye, történelmi sorspályák és egyéni életutak rendezett, értelemteljes szövedékeke.

A Budavári Labirintus irodalmi, bölcseleti, képzőművészeti, filmes és zenei programjaiban szintén meghatározó szerephez jut a labirintus-tematika: azaz a sors, végzet, szabadság; pokoljárások, szellemi odüsszeiák.

 

 

Kép Olajlámpás Labirintus (18.00-19.30)
Bolyongás olajlámpásokkal a koromsötét útvesztőkben. Este 6 órától a mesterséges fényeket a Budavári Labirintusban olajlámpások természetes fénye váltja fel. A kezünkben tartott olajlámpás fénye mellett barangolni egy titokzatos útvesztőben valakinek romantikus, valakinek borzongató alaphelyzet. Erre a különleges kalandozásra nem szükséges bejelentkezni.
(Az Olajlámpás Labirintus ideje alatt a Bátorság Labirintusa zárva van.)

 

 

Jegyáraink
 
Egyéni vendégek
Felnőtt
2000 Ft*
Diák, pedagógus, nyugdíjas
1500 Ft
Családi jegy
(két felnőtt és két 12 éven aluli gyerek)
4000 Ft
Budapest Kártyával, Hungary Carddal, a Magyar Autóklub és az ARC Europe Club bizonyos tagkártyáival
1500 Ft
Mini Cards-cal
1800 Ft
Csoportok (min. 15 fő)
Felnőtt
1500 Ft
Diák, nyugdíjas
1100 Ft
Általános iskolások
600 Ft
A belépés díjtalan:
vári polgároknak
a budavári iskola osztályainak
fogyatékkal élő vendégeinknek
állami gondoskodásban élő gyerek-csoportoknak
 
A belépőjegy ára tartalmazza:
·                                  
a magyar vagy angol vagy német nyelvű idegenvezetést
a Labirintus-térképet és füzetet
minden nap 18 órától az Olajlámpás Bolyongást
a Személyes és Szerelem Labirintus-járást (ezekhez az esti programokhoz előzetes bejelentkezés és időpont-egyeztetés szükséges!)
·                                  
·                                  Ingyenes:
·                                  
·                                  
Internet, WIFI, számítógép
Vetítőterem (Labirintus-film, Budapest madártávlatból)
Labirintus-tárlat
tea, ásványvíz
mosdóhasználat
*Itthon láss csodát! 2009-ben, a Kulturális Turizmus Évében páros napokon kelet-magyarországi, páratlan napokon nyugat-magyarországi látogatóinknak 25%-os kedvezmény:
 

     Felnőtt 
      1500 Ft 
     Diák, pedagógus, nyugdíjas
      1200 Ft
     I. kerületieknek 30% kedvezmény szerdánként 14 óráig
      1400 Ft
     budapestieknek 30% kedvezmény vasárnaponként 15 órától
      1400 Ft

 
       Egyszerre csak egy kedvezmény vehető igénybe.
 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.