Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Buszozás földön és vizen

2009.11.06

Busz úszik a Dunán

 

Ezentúl nem kell egyből a rendőrséget vagy a katasztrófavédelmet tárcsázni, ha a Dunán egy komótosan úszó, sárga színű autóbuszra leszünk figyelmesek. London, Liverpool és Belfast után immár Budapesten is összekötheti a turista a főváros szárazföldön és vízen való felfedezését.

 

Kép

Ahelyett, hogy külön venne jegyet a Budapestre érkező külföldi valamelyik városnézőbuszra és sétahajóra, mostantól elég csak a vízibuszra befizetnie egy utat. Így egyszerre gördülhet végig a belvároson, majd belecsobbanva a Dunába elhajózhat a Margitsziget és a Budai Vár előtt. Minderről egy kétéltű busz gondoskodik, amelyet a Riverride turisztikai cég közlekedtet a fővárosban. Bár az átszámítva mintegy 85-90 millió forintba kerülő AmphiCoach nevű jármű a skót George Smith találmánya, azonban Máltán gyártják, és évente mindössze 12 darabot.

 

A Budapestre kerülő példány a Roosevelt térnél kezdi az útvonalát, majd a Magyar Tudományos Akadémia, a Parlament, a Bazilika és az Opera előtt folytatja, ahonnan a Hősök Tere és a Szépművészeti Múzeum felé veszi az irányt. A kétéltű a XIII. kerületi Kárpát utcai Hotel Heliánál a rakparton kiépített saját lejáróján gurul be a Dunába, s immár sétahajóként folytatja a városnéző útvonalát, érintve a Margitszigetet, a Lánchidat, a Budai Várat és a Citadellát.Az első túra szeptember 18-án indul idegenvezetővel és matrózzal a fedélzeten. A kétórás városnézés ára felnőtteknek 7500, míg a gyerekeknek 5000 forintba kerül.


Egyébként a londoni (Duck) és a liverpooli (Yellow Duck Marine) szárazföldi és vízi városnézésre „bevetett” járművek valójában II. világháborús kétéltűek. A DUKWS névre keresztelt, az 1940-es években katonai szállításra használt járműveket az Egyesült Államokban a General Motors gyártotta. A kétéltűeket a normandiai partraszállásnál is használták az angol és az amerikai katonák.A brit fővárosban egy 70 perces városnéző túráért, amelynek része a Temzén tett hajókázás is, 14-20 fontot (4300-6000 forintot), míg Liverpoolban – ahol a Sárga Tengeri Kacsa az Albert Dockban fejezi be az egyórás útvonalát, mintegy 10 fontot (3000 forintot) kell fizetni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.