Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jászberényi Állat és növénykert

2009.11.08

Jászberényi Állat- és Növénykert

 

Cím: 5100 Jászberény, Fémnyomó út 3.
Telefon: +36 57 145 010
Fax: +36 5 515 090
Honlap: http://www.jaszberenyzoo.hu
E-mail: jaszoo@pr.hu

Támogatás: Alapítvány a Jászberényi Állat- és Növénykertért, adószám: 18831645-1-16

Alapítás éve: 1979
Terület: 4,5 hektár
Fajok száma*: 73
EEP/ESB fajok száma*: 0/4 (5%)
Egyedek száma*: 327
Igazgató: Sárközy Tamás
Dolgozók létszáma*: 14
Látogatók száma (2007): 79.348
Tagság: MÁSZ, ISIS, EAZWV, EAZA
*2008. január 1-én

Fejlesztések (2000 óta):
Kenguru-, emukifutó - 2003
Papagájház - 2003
Ormányosmedve kifutó - 2004
Csatornázás - 2004
Gibbonkifutó - 2005
Szurikáta és sül közös kifutó - 2005
Afrikai röpde - 2006
Mocsári hiúz kifutó - 2006
Japán makákó kifutó - 2007
Selyemmajom kifutó - 2007
Óriáskígyó ház - 2007
Papagáj röpde - 2008
Ázsiai vidra kifutó - 2008

 


KIS ÁLLATKERT - NAGY ÉLMÉNY! A 2009-ben 30 éves Jászberényi Állat- és Növénykert az ország egyik legkisebb állatkertje. A csupán 4,5 ha területen számos élmény várja a kedves vendégeket.

Állatkertünk célja, állatainknak a lehető legjobb körülmények között tartása és bemutatása, ezért kifutóink a természetes élőhelyeket utánozva tágasak és környezeti elemekkel gazdagítottak. A hely szűke miatt a nagytestű állatokat kistestűek váltották fel, így a látogatóink egy szép, családias hangulatban eltöltött nap megismerkedhetnek azzal, hogy "kicsiben" is milyen sokrétű és színes az élővilág.

 

2001 óta - az országban egyedül - rendszeres látványetetési programmal várunk minden érdeklődőt. Ez azt jelenti, hogy állataink etetési idejét elosztottuk egész napra és nem csak eléjük tesszük a takarmányt, hanem annak megszerzéséért az állatoknak meg kell dolgozniuk. Ezeket az akciókat a gondozók kis előadása kíséri, ahol sok érdekesség megtudható az adott fajról.

Az elmúlt évek alatt nagy fejlődésen mentünk keresztül. Sikerült a múlt szűk, sokszor nyomasztó ketreceitől megszabadulni és új az állatok és a látogatók igényeinek megfelelő korszerű bemutatókat építeni. Ezzel párhuzamosan az állatállomány is megfiatalodott illetve kicserélődött, így az elmúlt időszakban sok kis újszülöttnek örülhettünk.

 

Állatkertünk érdekességei közé tartozik az európai barna medvék és a farkasok közös kifutója, az afrikai madárröpde, ahol a vendégeink együtt lehetnek a koronás darvakkal és más afrikai madarakkal. A nálunk eltöltött idő során találkozhatnak még tarajos sülökkel, szurikátákkal, óriáskígyókkal, hiénákkal, gibbon családdal, a gyerekek által legjobban kedvelt makikkal, a kattákkal is.

Az állatkerti munkánkon kívül nagy hangsúlyt fektetünk a természetvédelemre is. Évente sok sérült állat, főleg madár kerül be hozzánk, melyeket igyekszünk meggyógyítani, illetve szabadon engedni. Természetvédelmi tevékenységünket a térségben működő hasonló szervezetekkel együtt végezzük.

A Jászberényi Állat- és Növénykert szerves része az arborétum, ahol három tanösvényünket végig járva a madárvédelemmel, az erdők fáival és a környezetünk fenntarthatóságával kapcsolatos információkkal lehetnek gazdagabbak.

A haza állatkertekhez hasonlóan fő feladatunknak tekintjük az oktatást és természetvédelmi nevelést. Egész évben fogadjuk a hozzánk látogató gyerek- és felnőtt csoportokat, szakköröket szervezünk, illetve a nyár folyamán zoo-táborba várjuk az általános iskolás gyerekeket.

Ne hagyd ki!

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.