Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Veresegyházi Macifam

2009.09.17
Veresegyházi Macifarm
 
 
 
Veresegyházon 1998. november 24-én nyílt meg Közép-Európa egyetlen medvemenhelye.

Az 5,5 hektáron elterülő együttes, 3,5 hektárnyi egybefüggő kifutójában kedvére játszhat a 39 barnamedve. 16 Kamcsatkai egyed és 17 erdélyi Európai medve él itt
A területen 8 darab szűk bejáratú, ámde öblös mesterséges barlang van elhelyezve.
Egy-egy barlangban két-három medve is pihen.
Két, egyenként 160 négyzetméteres mesterséges tó van kialakítva, melyet rendszeresen utántöltenek. Ez biztosítja az ivóvizüket, valamint a tavakban telepített kárászok is élnek.
Ezeket ugyan megfogni nem tudják a medvék, de jó időtöltés számukra a kergetőzés.
Ennek a játszótérnek nagy sikere van a medvék között.

 

Kép

saját fotóm

 

 


A természetes élőhely minél tökéletesebb reprodukálása érdekében 1,5 hektáros fenyves erdő biztosítja az elrejtőzést, és a fáramászás lehetőségét.
Ugyan minden medvének 38 játszópajtása van, azért vannak szigorú szabályok.
Saját kialakított, kivívott rangsorát mindenkinek figyelembe kell venni.


Ősszel és télen a territóriumnak is nagy szerepe van, amit illik betartani, ellenkező esetben ugyanis komoly következményekkel számolhat a renitenskedő.
Éppen ezért a takarmány szétosztása úgy történik, hogy minden állat territóriumába eljuttatják a neki szükséges mennyiséget, hogy a kialakult rangsor ne befolyásolja az eleség felvételi lehetőséget, mert ez néhány állat rendszertelen táplálkozásához vezetne.
Fontos, hogy a felesleges élelem, amit nem esznek meg a medvék, össze legyen takarítva, mert ez vonzza a nem kívánatos rágcsálókat.

 

Kép

saját fotóm

 

 


A kifutó dús növényzete lehetővé teszi a medvék számára, hogy a nyári időszakban rügyeket és gyökereket is ehessenek.
A menhelyen élő hím állatok elhelyezésükkor ivartalanítva lettek, hogy szaporodás ne fordulhasson elő. Ilyen kis területen ugyanis a bocsok nevelése a nőstények számára lehetetlen, egymás bocsaiban kárt tennének, elkülönítésükre pedig nincs lehetőség.
Téli álom idejére kialakulnak a párok. Így egy-egy szalmával megrakott barlangban akár több medve is pihenhet. A nyugalmi állapot idejére a takarmányozást fel-függesztik. Kora tavaszig a kifutóban a látványos élet megszűnik.

A farkasok kifutója
2000 nyarán került kialakításra a medvéknél már bevált technológia szerint a farkasok kifutója. Másfél hektár fás, dús növényzetű területet kapott az a 18 európai szürkefarkas, akik először költöztek be.
Egy kiugrás-gátló kerítéssel bővítették az eddig jól bevált technikát, mivel a farkasok a laikus ember számára elképzelhetetlen ügyességgel tudnak átugrani a kerítéseken a villanypásztor ellenére is.

 

Kép

saját fotóm

 


Megépült egy 120 m2-es, 2 méter mély mesterséges tó is a területen, így biztosítva az ott élőknek a természetes körülményeket.
Hamar kialakultak a falkára jellemző rangsorok.
A két, jól elkülöníthető csapat jól megfér egymás mellett.
2003 tavaszán egy fehérfarkas is a lakótársuk lett, sőt, azóta még egy szürkefarkas csatlakozott.

Nyitva tartás:
A Medveotthont az év minden napján nyitva található, de ha igénybe szeretné venni az egyéb szolgáltatásainkat is, a következő időpontokat javasolhatók:
Március 1-től szeptember 30-ig: 8 órától 19 óráig
Október 1-től február 29-ig: 8 órától sötétedésig

Büfé és melegkonyha
Nyitva tartás: 9-19-ig

Igyekeznek a gyerekek számára egészséges édességeket biztosítani, a menhely arculatához illeszkedő alacsony árfekvésű játékokat is értékesítenek.

A büfében az állatoknak csemegét (répát, mézet) is lehet vásárolni, a mézhez hosszú nyelű fakanalat biztosítanak ingyen, hozott méz esetén is.

Reggel 10-től záróráig: póni lovaglás, ugrálóvár, kézműves foglalkozások, arcfestés és nagyon jó hangulat várja a látogatókat!

 
Felnőtt belépőjegy: 300 Ft
Megjegyzés: Személygépkocsi 100 Ft - busz 500 Ft. Kutyát lehet vinni.
Cím: Veresegyház, Patak u. 39.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.