Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zsámbéki romtemplom

2009.09.26
 
A Zsámbéki Romtemplom

 

 

 

Kép

 

 
>>> Zsámbék Jazz Open 2009 program

 

 

Köszöntő
Kedves Látogató! Reméljük, honlapunk felkeresése után Ön is kedvet kap ahhoz, hogy a valóságban is megismerje Magyarország kevés jó állapotban megmaradt középkori műemlékének egyikét, megtapasztalja annak páratlan atmoszféráját és romjaiban is lenyűgöző építészeti tökéletességét. Ehhez kivánunk segítséget nyújtani a rendelkezésre álló információk megosztásával.

 

Kép

 


A templom rövid története
Az 1050-es években már kőtemplom állt itt, amelyet a következő században bővítenek. III. Béla király a felesége kíséretével érkező Aynard lovagnak adományozza Zsámbékot. E család leszármazottai építik 1220 körül a későromán-koragótikus bazilikát, amely rom mivoltában is a magyar építészettörténet kiemelkedő emléke. Mellette állt a kolostor, amely a premontrei rend otthona volt. IV. Béla király 1258. június 6-án erősítette meg az akkor már felépült templomra vonatkozó adománylevelét. Az épület sorsát 1763. június 28-án földrengés pecsételte meg, leomlott az északi mellékhajó boltozata és oldalfala. A rom gazdátlanná vált, a köveket széthordták a környékbeliek. Nem is maradt volna belőle semmi, ha Rómer Flóris bencés tanár, művészettörténész és Henszlmann Imre műtörténész az 1870-es években fel nem hívják a figyelmet az értékes emlék megmentésének szükségességére. Trefort Ágoston vallás- és közoktatási miniszter 1889-ben Möller István építészmérnököt bízta meg az állagmegóvási munkák elvégzésével. Munkája világszerte elismerést aratott. A későbbi munkák során, 1934-ben Lux Kálmán építész tárta fel a templom északi oldalához csatlakozó kolostor falrészleteit, amit a pálosok építettek, amikor megkapták a birtokot Mátyás király adományaként. Mára ebből az épületből csak egy dongaboltozatos terem, - ez most a kőtár - a hajdani refektórium, az alapfalak és a kolostorhoz tartozó pincerendszer maradt meg.


Megközelítés
Zsámbék megközelíthető az M1-es autópályán (Budapest felől jövet leágazás a 26-os kilométernél, Zsámbék felé táblánál). Az autópálya-matricával nem rendelkezőknek a 15-ös kilométernél Törökbálint után kell az 1-es főútra letérniük, innen Biatorbágyon át folytathatják Zsámbék felé útjukat. Az 1-es főúton Budaőrs ill. ellenkező irányból Bicske felől érhető el Zsámbék, Budakeszi felől pedig a Budakeszi-Páty főúton, a 10-es Budapest-Dorog főút felől a Piliscsaba-Tinnye-Perbál-Tök útvonalon, Fejér-megye irányából a Bicske-Mány, illetve a Bajna-Szomor útvonalakon. Zsámbékon éjjel-nappal nyitvatartó Aral benzikút üzemel, a Romtemplom tövében pedig díjmentes parkolásra van lehetőség.
Budapestről a Volánbusz menetrendszerű járatai a Széna térről indulnak Zsámbékra a Budakeszi-Páty, illetve a Budakeszi-Perbál útvonalakon.

Kép

 


Nyitvatartás
Idegenforgalmi szezonban (április 1. és október 31. között) hétfő kivételével naponta 9-17 óra között, téli időszakban szombat-vasárnap és ünnepnap 9-17 óra között. 30 m-es távolságban WC épület, nyilvános kártyás telefonfülke és műemléki jellegű ivókút található.


Belépőjegy árak
• Diák, nyugdíjas, csoport (10 fő felett): 400,-Ft/fő
• Felnőtt: 600,-Ft/fő
• Családi belépő: 900,-Ft
• Idegenvezetés 2.000,-Ft
• Fotójegy: 500,-Ft
• Esküvői fotózás 5.000,-Ft
• Esküvő, egyéb rendezvény: 100.000,-Ft


Vendéglátás

Hegyalja Vendéglő
23-342-107
 
Mátyás Borozó és Kisvendéglő
20-225-2826, 30-227-1993 (jelenleg ZÁRVA)

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.