Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Schumi X.rész

2009.10.17

További incidensek

 

Az 1998-as Brit Nagydíj vége előtt két körrel Schumacher vezetett a versenyben, amikor 10 másodperces "stop–and–go" büntetést kapott, mert megelőzött egy másik versenyzőt, amikor a biztonsági autó a pályán volt. Ez a büntetés azt jelenti, hogy a versenyzőnek a boxba kell hajtania, és 10 másodpercre meg kell állnia. A büntetésről szóló értesítést azonban a Ferrari csapat kevesebb, mint 12 körrel a verseny vége előtt kapta kézhez, akkor is írásban, így nem voltak biztosak abban, hogy Schumacher tényleg "stop–and–go" büntetést kapott-e, avagy utólag hozzá fognak adni 10 másodpercet az időeredményéhez. Végül az utolsó kör végén behívták Schumachert a boxba, aki ezzel megnyerte a versenyt, mert a szabályok szerint az éppen futó kört befejezettnek kell tekinteni, ha a versenyző áthalad a boxutca határvolalán. Megállt 10 másodpercre, majd visszament a pályára megfutni a levezető kört. Így a mögötte haladó versenyzők nem kerültek előnybe vele szemben, holott ez lett volna a büntetés célja. Kezdetben vitatták, hogy eleget tett-e a büntetés követelményeinek, végül helybenhagyták Schumacher győzelmét (a hasonló esetek elkerülésére 1999-től új szabályt vezettek be: ha egy versenyző az utolsó három körben kap kiállásos büntetést, nem hívják ki, hanem 25 másodpercet hozzáadnak az időeredményéhez).
Vitatott esetek történtek Schumacher kárára is: még ugyanabban az évben, 1998-ban, az esős Belga Nagydíjon David Coulthard hirtelen lassított a versenyben vezető és őt éppen lekörözni készülő Schumacher előtt, aki a rossz látási viszonyok miatt későn vette észre, és hátulról beleütkzött. Mindkét versenyző kiesett, majd Schumacher a boxban berohant a McLaren csapat garázsába és azzal vádolta Coulthardot, hogy meg akarta ölni. 2000-ben, szintén a Belga Nagydíjon Schumacher vezetett az őt keményen támadó Mika Häkkinen előtt. Amikor Ricardo Zonta BAR autóját körözték le, Schumacher az előnytelenebb külső ívre szorult, míg Häkkinen mindkettejük mellett elhaladt.

Kép Rubens Barrichello maga elé engedi Schumachert a 2002-es Osztrák Nagydíj utolsó méterein

 

 

 

 

 

 

A csapatutasítás sosem volt idegen a Formula–1-től, Schumacher ottartózkodása alatt a Ferrari gyakran részesítette előnyben az egyik versenyzőjét a másikkal szemben. Az egyik rendszerint az első számú pilóta, Schumacher volt. Ez alól kivételt képzett az 1999-es szezon, amikor ő volt köteles segíteni Eddie Irvine-t, miután idényközbeni sérülése után visszatérve már nem volt esélye az egyéni vb-cím megnyerésére. A 2002-es Osztrák Nagydíjon a Ferrari másik versenyzője, Rubens Barrichello szerezte meg az első rajthelyet, és a versenyt is végig vezette, amikor a csapat utatsítására közvetlenül a leintés előtt a célegyenesben lassított, és átadta a győzelmet Schumachernek. Az eset osztatlan haragot váltott ki a szurkolókból, ami tovább fokozódott, mikor a dobogón a nézők füttykoncertje közepette Schumacher a dobogón helyet cserélt Barrichelloval. Az incidens miatt 1 millió USD-re büntették a Ferrari csapatot. Az idény végén, amikor már bizos volt, hogy Schumacher megnyeri az azévi vb-t, hasonló szituációban átengedte a győzelmet Barrichellónak az Amerikai Nagydíjon.

Az esetek hatására az FIA betiltotta a verseny végeredményét közvetlenül befolyásoló csapatutasításokat, ennek érdekében nyilvánossá, bárki által hallhatóvá tette a box és a versenyzők közti rádiókommunikációt. Eszközei azonban még így is maradtak a csapatoknak az eredmény befolyásolására, például a boxtaktika valamelyik versenyző kárára történő menetközbeni megváltoztatásával, ahogyan tette azt a Ferrari a 2007-es idényzárón.

Schumacher pályfutása utolsó évében, 2006-ban Fernando Alonsoval küzdött a világbajnoki címért. A Monacói Nagydíj időmérő edzésének utolsó perceiben, a legjobb idő birtokában a versenyíven La Rascasse-kanyarban megcsúszott, ezért nem tudott befordulni a faltól. Ez a mögötte haladó Alonsot lassításra kényszerítette, aki így elvesztette az esélyét arra, hogy megjavítsa Schumacher idejét. Az edzés után azzal védekezett, hogy technikai problémái voltak, ennek ellenére a rajtrács végére sorolták, és értékes pontokat veszített az Alonso ellen vívott küzdelemben.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.