Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csirkés finomságok

2013.01.05

 

Füstölt sajtos - tejszines csibe tészta
 

Hozzávalók:
  • fél kg csirkemell filé 
  • 4dl tejszín
  • só,bors,szerecsendió
  • 10dkg füstölt sajt
  • 1 csomag penne tészta

Elkészítése:
A csirkemellet kockára vágva megpirítjuk, ízesítjük, felöntjük a tejszínnel, beleszórjuk a reszelt sajtot, és addig főzzük, míg a tejszín kicsit besűrűsödik.
A tésztát kifőzzük. Tálaláskor a tetejét megszórjuk még füstölt reszelt sajttal.
 
 
 
 
Kéksajttal töltött csirkemell diómártással és tagliatellével
 
 
 
 

Hozzávalók 4 személyre:

• 80 dkg bőrös csirkemell
• 20 dkg rokfort sajt
• só, bors
• olaj
• 3 dl tej
• 25 dkg darált dió
• 40 dkg tagliatelle
• 20 dkg vaj
• 1 csokor petrezselyem
• 3 levél zsálya
 

 
 

A csirkemelleket felszúrjuk úgy, hogy üreg keletkezzen bennük. A kéksajtot 4 darab hüvelykujjnyi vastag hasábra vágjuk, a húsba töltjük. Sózzuk, kevés olajon minkét oldalát elősütjük, majd bőrrel felfelé tepsibe tesszük. 8-10 dkg vajat morzsolunk rá, és 190 °C-os sütőben 10 percig sütjük.
Közben a diómártáshoz a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a darált diót, sózzuk, enyhén borsozzuk, majd állandó kevergetés mellett lassan forraljuk 5-8 percig. A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A maradék vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és zsályát, kis lángon pirítjuk kicsit, majd beletesszük a tésztát, összeforgatjuk. A felszeletelt csirkemellet a tésztával és a diómártással tálaljuk
 
 
 
 
 
 
 
Aszalt barackos csirkemell camparimártással
 


Hozzávalók 4 személyre:
 
 

• 20 dkg aszalt barack
• cukor, só, fehér bors
• 60 dkg csirkemell
• 20 dkg szeletelt bacon
• 6 dl narancslé
• 1 evőkanál étkezési keményítő
• 1 dl campari
• fél dl tejszín
• 2 darab narancs, szeletekre szedve, kifilézve
• 1 szál nagy sárgarépa
• 25 dkg főtt rizs
 
 


Két dl vizet 2 evőkanál cukorral felforralunk, beletesszük a sárgabarackot, 10 percig főzzük, majd lecsepegtetjük. A csirkemellből hüvelykujjnyi csíkokat vágunk, sózzuk, borsozzuk. A barackokat háromnegyedig bevágjuk, majd elcsavarjuk, és minden csirkecsíkra teszünk egyet-egyet. (Körülbelül olyan hosszú lesz így a barack, mint egy csirkecsík, azért jó így bevágni, mert nem esik ki, mikor a baconbe csavarjuk.) Mindegyik csíkot baconbe tekerjük, fogvájóval átszúrjuk, magas falú tepsibe tesszük, a barack főzőlevével kicsit meglocsoljuk, és 190 °C-os sütőben 12 percig sütjük. Közben a narancslevet felforraljuk, egy kevés hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítjük, hozzáadjuk a camparit, a tejszínt és a kifilézett narancsszeleteket is. Egyet forralunk rajta. A répát nagyon vékony csíkokra vágjuk, sós forró vízben leforrázzuk, majd a főtt rizshez keverjük. A húst a rizzsel és a mártással tálaljuk.
 
 
 
 
 
Csirkés-almás-hagymás torta burgonyapürével
 
 


Hozzávalók 4 személyre:
 

• 60 dkg csirkemellfilé
• 2 darab zöld alma
• 50 dkg vajas tészta
• liszt a nyújtáshoz
• só, őrölt fehér bors, majoránna
• őrölt szerecsendió
• 5 dkg vaj
• 2 fej vöröshagyma
• olaj
• 3 dl tejszín
• 2 tojássárgája
• 70 dkg burgonya
• 1 dl tej
 
 
 

A csirkemellet és a zöld alma meghámozott húsát 1x1 cm-es kockára vágjuk. A vajas tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, kibélelünk vele egy 18 cm átmérőjű tortaformát. 4 percre 170 °C-os sütőbe tesszük. A csirkét kevés olajon elősütjük, sózzuk, borsozzuk. A vöröshagymát 1×1 cm-es kockára vágjuk, kevés olajon üvegesítjük, majd hozzáadjuk a csirkét és az almát, megszórjuk szerecsendióval, majoránnával. Hozzáadunk 2 dl tejszínt és a tojássárgájákat, és óvatosan összeforraljuk. Az elősütött vajas tésztába töltjük. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük, levét leöntjük, áttörjük, és habosra keverjük a maradék tejszínnel, a vajjal és a tejjel. Csillagcsöves habzsákból a ragu tetejére nyomjuk, 160 °C-os sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.
 
 
 
 
 
Óriás csirkerolád parajjal, körtével és camembert-rel
 
 


Hozzávalók 4 személyre:


• 5 fél csirkemellfilé
• só, őrölt szerecsendió
• 2 darab körte
• 15 dkg camembert
• 10 dkg parajlevél
• olaj
• 1 tojás
• 10 dkg darált dió
• 40 dkg alma
 
 
 

A csirkemellfiléket a vékony felétől a vastag irányába bevágjuk úgy, mintha félbe szeretnénk vágni, de nem vágjuk át teljesen, így nyitott szeletet kapunk. Óvatosan kiklopfoljuk, besózzuk. Frissen tartó fólián egymás mellé helyezzük a szeleteket úgy, hogy az egyik egy kicsit fedje a másikat. Hosszában haladva rátesszük a másik kettőt úgy, hogy fedjék az előző két szeletet és egymást is. (Mintha egymás mellé tennénk a két tenyerünket úgy, hogy a kisujjaink is fedik egymást, és az ujjbegyeinkre is kerülne még két tenyér.) Az ötödik kiklopfolt szeletet a húsok közepére helyezzük, erre jön a töltelék. A körtét megmossuk, magházát eltávolítjuk, ujjnyi vastag csíkokat vágunk belőle, és a teljes húsfelület harmadánál a húsra halmozzuk. Így járunk el a sajttal is, majd ugyanarra a részre halmozzuk a megmosott, leszárított parajleveleket, és megszórjuk szerecsendióval. A húsfelület jobb és bal oldalát behajtjuk, és magunktól távolítva, a fólia segítségével szorosan felgöngyöljük, így 7-8 cm átmérőjű roládot kapunk. A fóliát levesszük, a húst kiolajozott alufóliába tekerjük, 180 °C-os sütőben 35 percig sütjük, majd eltávolítjuk a fóliát. Megkenjük a felvert tojással, megforgatjuk a darált dióban. Mellétesszük a megmosott, félbevágott almákat, visszatesszük a sütőbe, és 190 °C-on még 15 percig sütjük.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.