Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dinnyés receptek és információk...

2010.08.06

Dinnyefalatok ínyenceknek…

 

 

 

 

 

Megannyi legenda övezi a dinnyéket, a görögöt is, a sárgát is. Elődeink például kocsiderékszámra vették és ették a görögdinnyét, ám férfiember rá sem nézett a sárgadinnyére. Egyszerűen nem volt illendő.
Aztán változott a világ: a görögöt mostanság már szeletenként is árulják (kenyérrel is eszik), a sárga prágai vagy pármai sonkával kerül az asztalra – immár a férfiak elé is. 

 

 

Sárga gyümölcsben rejlő egészség

 

 

A sárgadinnye rendkívül gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben. Kálcium, foszfor, nátrium, vas, magnézium, réz, cink, kobalt és krómtartalma jelentős, emellett A-vitamint, niacint, riboflavint, fólsavat és C-vitamint tartalmaz.  
A sárgadinnye fogyasztása béta-karotin tartalmánál fogva ajánlott hőemelkedés, láz és gyulladásos megbetegedések esetén. Hatékony ellenszere az epekőnek. Enyhíti az emésztési panaszokat, ezért kiemelten ajánlott vékony- és vastagbélgyulladásban szenvedő betegeknek. A sárgadinnye hűsíti és átmossa a problémás bélszakaszt anélkül, hogy megterhelné a szervezetet. 

 
 
 

Sárgadinnye saláta

 
Hozzávalók:
1db sárgadinnye
20dkg ementáli sajt
10dkg pármai jellegű száraz sonka
1 evőkanál olívaolaj
durvára darált bors
friss fűszerek(menta,citromfű,kakukkfű,petrezselyem)
fél citromleve
10-12 koktélparadicsom
 
Elkészítése:
Vágjuk a dinnyét hosszában kétfelé, magjait szedjük ki. Diónyi golyókat vájjunk ki a húsából és tegyük egy tálba. Adjuk hozzá kockára vágott sajtot, a sonkát, a fűszerek leveleit és a paradicsomot. Daráljunk rá borsot, nyomjuk rá a citrom levét, és csorgassuk meg olívaolajjal. Keverjük össze, és töltsük a kivájt dinnyébe.
Tipp: jéghidegen a legfinomabb…. 
 
 
 
 

 

 

Mentás görögdinnye saláta

 
Hozzávalók:
1kg görögdinnye
2ág friss mentalevél
20dkg feta sajt
olívaolaj
darált fekete bors
 
Elkészítése:
Vágjuk a dinnye húsát kb. 3centis kockára, majd dobjuk egy hideg vízzel teli edénybe. Így könnyen kihullik a magja. Miután lecsepegtettük, borítsuk bele egy nagy salátástálba. Kockázzuk fel kb.1 centis darabokra a feta sajtot, majd azt is tegyük a dinnye tetejére. Tépkedjük rá a menta leveleket, daráljunk rá fekete borsot, majd csorgassuk meg néhány evőkanálnyi olívaolajjal. Keverjük össze és tegyük hűtőbe.
Tipp: A hűsítő saláta remek választás lehet grillpecsenyékhez…
 
 
 

 

 

Tokajis sárgadinnyés szorbet
 
Hozzávalók:
20dkg cukor
1kissebb mézédes sárgadinnye
1db zöldcitrom
1,5 dl tokaji aszú
 
Elkészítése:
Öntsük egy kis lábasba 2dl vizet, keverjünk bele kristálycukrot, forraljuk 2-3percig majd hűtsük le. A sárgadinnyét vágjuk kétfelé, szedjük ki a magjait, vágjuk le a héját és daraboljuk fel. Tegyük egy tálba, ízesítsük egy kifacsart citrom levével majd öntsük rá a tokaji aszút és a cukorszirupot. Keverjük össze, öntsük át egy műanyag edénybe és tegyük fagyasztóba fél napra. A megfagyott jeges dinnyét törjük össze. Konyhai gyorsvágó géppel pépesítsük finom kásás állagura majd tegyük egy zárható műanyag dobozba és újra tegyük be a fagyasztóba. Néhány óra múlva már tálalhatjuk.
Tipp: Tegyük fagyasztóba az üvegkelyheket majd ezekbe kanalazzuk a tokajis sárgadinnyés fagyit. Díszítsük citromszeletekkel és egy korty tokaji aszúval is nyakon önthetjük….  
 

 

Sárgadinnye kehely Jocee módra...

 

Hozzávalók:

1db sárgadinnye

3-4gombóc vanilia fagyi

3-4gombóc citromos fagyi

kevéske tejszinhab

 

Elkészítése:

Vágjuk a dinnyét félbe majd a magokat kaparjuk ki kanállal.A sárgadinnye közepébe rakjuk a fagylaltot kis tejszinhabbal fujjuk le és máris ehető ;)

 

Tipp: mielött a sárgadinnyét elkészítjük elötte pár órára rakjuk be a hütőbe,hogy jól lehüljön.  

 
 

 

Dinnyesorbet

 
Hozzávalók:
50-60 dkg kimagozott, felkockázott görögdinnye
2 teáskanál limelé
10 dkg cukor
 
Elkészítése:
A dinnyét összeturmixoljuk a zöldcitrom levével, a cukorral – felnőttek ízesíthetik esetleg kevés vodkával vagy pezsgővel is. Ha van fagylaltkészítő gépünk, akkor abba, ha nincs akkor néhány órára a mélyhűtőbe tesszük, időnként átkeverjük. Talpas üvegpohárban, dinnyeszeletekkel díszítve tálaljuk…
 
 
 
Sunshine koktél
 
 
Hozzávalók:
Görögdinnye darabok
8 cl almalé
1 cl citromlé
1,5 teáskanál porcukor
 
Elkészítése:
Egy szelet görögdinnyét magozzunk ki és kockázzuk fel. Tegyük blenderbe (turmixgépbe) a hozzávalókat, adjunk hozzá tört jeget és járassuk a gépet addig míg jégkása nem lesz belőle. Öntsük ki egy pohárba, és díszítsük görögdinnyével. Tökéletes hűsítő ital a délutáni tűző napsütésben…   
 
 

 

Pulykamell dinnyével

Hozzávalók:

50 dkg pulykamellfilé

50 dkg sárgadinnye

1 piros kaliforniai paprika

1 citrom

1 dl olaj

só,bors

A húst csíkozd fel. Ízlés szerint sózd, borsozd, majd pici olajon süsd addig, amíg meg nem pirul. Vedd ki, és a már használt olajon kicsit dinszteld meg a felkockázott paprikát és sárgadinnyét.

Reszelj rá citromhéjat, majd keverd össze a hússzeletekkel, és pár percig pirítsd őket együtt. Tésztával tálald.

 

 

 

 Hideg dinnyeleves

Hozzávalók:

  • 1 kg görögdinnye
  • 1 sárgadinnye
  • 1 narancs
  • 1 dl cukorszirup
  • 1 dl édes fehérbor

A sárgadinnyét vágd ketté, és szedd ki a magjait. A görögdinnyét szintén magozd ki. A sárgából vájj ki golyókat, a maradék részét pedig a göröggel egyetemben vágd apró kockákra. A dinnyéket tedd robotgépbe, egy narancs levét facsard rá, öntsd rá a cukorszirupot is, és turmixold össze. A pürét tedd egy tálba, és öntsd hozzá a bort. A kivájt golyókat tedd bele, fóliával fedd le a leves tetejét, és legalább két órára tedd hűtőbe.

 

 

 

Részeges dinnyesaláta

Hozzávalók:

  • 1 kg görögdinnye
  • 60 dkg sárgadinnye
  • 2 szál menta
  • 1 citrom
  • 1 dl fehérbor
  • 1 dl dinnyepálinka

Mindkét dinnyét magozd ki, majd vájj ki belőlük apró golyókat. Ami megmarad, arról vágd le a héját, és kockázd fel. Tedd turmixgépbe, facsard rá a citromot, illetve keverd hozzá a bort és a dinnyepálinkát is, majd mixeld össze. A mentát egészen apróra aprítsd fel, és keverd bele a turmixolt masszába. Forgasd bele a gömböket, majd hűtsd le, és már tálalhatod is.

 

 

Töltött dinnye


Hozzávalók:
50 dkg görögdinnye, 25 dkg sárgadinnye, 1 őszibarack, 3 alma, 15 dkg ribizli, 20 db kis szőlőszem, 1 teáskanál cukor

Elkészítés:
A dinnyéket darabokra vágjuk, vagy kis golyókat vájunk belőlük. Az őszibarackot gerezdekre, az almát kisebb darabokra vágjuk. A ribizlit megmossuk, majd a szemeket leszedjük a szárról. A gyümölcsöket tálban összekeverjük, megszórjuk a cukorral és a cikk-cakkosra kivájt fél görögdinnyébe töltjük. Hús mellé kitűnő.
 

 

 

 

Saláta dinnyékkel és rákkal


Hozzávalók:
30 dkg sárgadinnye, 30 dkg görögdinnye, 1 dl olívaolaj, 2 citrom leve, 1 evőkanál aprított, friss petrezselyem, 30 dkg rákfarok (vagy aprórák), 2 babérlevél, 1 kicsi fej vöröshagyma, 1 csipet köménymag, 1 dl fehérbor; a salátához: tetszőleges saláta és salátazöldség (paradicsom, paprika, retek, újhagyma, uborka stb.

 

Elkészítés:
A dinnyét kettévágjuk, kimagozzuk, a dinnyehúst feldaraboljuk. Összekeverjük az olívaolajat, 1 evőkanál kivételével a citromlevet, a petrezselymet, egy csipet sót, és ebbe a pácba beletesszük a dinnyéket. Letakarjuk és 30-40 percre félretesszük. A vöröshagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A salátához ízlésünk szerint zöldségeket választunk, megmossuk, leszárítjuk és feldaraboljuk.
A rák főzéséhez egy lábasba 1 dl vizet öntünk, beletesszük a babérlevelet, a vöröshagymát, a köménymagot, a fehérbort, a maradék 1 evőkanál citromlevet, csipetnyi sót, és felforraljuk. Beleszórjuk a rákokat, és 5-6 percig forraljuk. A megfőtt rákokat kiszedjük, lecsepegtetjük, és összekeverjük a dinnyével. (A rák főzőlevét félretehetjük, mert jó alap lehet halleveshez, -mártáshoz.) A salátákhoz előkészített zöldségeket tálra tesszük, és erre helyezzük a pácolt dinnyéket a rákkal. Meglocsoljuk a maradék páclével, és már fogyasztható is.

 

 

 

 Hideg Sárgadinnye leves

 

Hozzávalók

1 kis sárgadinnye
6 evőkanál cukor
1 darab egész fahéj
1 csomag vaníliás cukor
2 dl fehérbor
1 teáskanál citromlé
1 tojás
1 dl tejföl
tejszínhab
3 szelet kétszersült


A dinnyét kettévágjuk, belsejét kanállal kiszedjük, és negyedeljük. Héjából kivágjuk, és a dinnyehúst kis kockákra daraboljuk.

Egy negyed kockára vágott dinnyét félreteszünk. 1 liter vizet felforralunk, és beledobjuk a dinnyekockákat, hozzáadjuk a cukrot, az egész fahéjat, az elmorzsolt kétszersültet, és kis lángon puhára pároljuk.
2 dl-t félreteszünk belőle, a többit összeturmixoljuk, majd beleöntjük a bort, és citromlével ízesítjük. A tojást kikeverjük a tejföllel, kevés félretett meleg levessel, és az átturmixolt leveshez keverjük.
A félretett egészben hagyott dinnyedarabokat is a levesbe tesszük, és hűtőszekrényben 1 órát hűtjük. Tálaláskor citromfű levélkével, tejszínhabbal díszítjük.

 

 

Miért érdemes dinnyét enni?

 

 
1.Rengeteg vitamint tartalmaz, pl: C-vitamint, amely fontos az immunrendszer számára és védi a sejtjeinket a káros környezeti hatásoktól. A C-vitamin tartalom fajtánként eltérő lehet. A dinnye magas antioxidáns tartalma miatt is csodákra képes.
 

 

2.Turbó az agy számára. A dinnye húsának nagy a karotintartalma amely az anyagcsere során A-vitaminná válik. A karotin elengedhetetlen az agy fejlődéséhez. Olyan speciális molekulák építését serkenti amely ek az agy és az idegsejteket táplálékkal látják el.

 

 

3.Fontos fehérje, amely elengedhetetlen építő és javítóanyaga a testnek. Ahhoz, hogy a test a fehérjemolekulákat értékesíteni tudja, meghatározott formájúaknak kell lenniük, ehhez fontos a B6 vitamin, amelyet a dinnye nagy mennyiségben tartalmaz. Ez a vitamin alakítja át úgy a fehérjemolekulákat, hogy azok a test számára felhasználhatóak legyenek. A dinnye magas enzimtartalma elősegíti a sebek gyógyulását.

 

 

4.Fogyókurázók számára is hatásos lehet, alacsony a kalóriatartalma 100grammban – fajtától függően – 20 –40 kalória található. Összehasonlításképpen ugyanennyi mennyiségű banán több mint a dupláját tartalmazza. Vízhajtóként is hatásos, tisztítja a vesét és megszabadítja a testet a felesleges folyadéktól. Köszvényeseknek és reumásoknak is érdemes fogyasztani.

 

 

5.A dinnye magas ásványianyag-tartalma értékes anyagokkal látja el a szervezetet. Például a vas fontos a vérképzés szempontjából és az agy oxigén ellátása miatt. Ezenkívül tartalmaz még mangánt amely lényeges az idegek és az agy számára, valamint kalciumot, magnéziumot és foszfort is.

 
 

 

Tudtad-e?

A dinnyék a tökféléhez tartoznak és rengeteg fajtájuk ismert, amelyek sokszor csak távoli rokonságban állnak egymással. Magyarországon legtöbbször görög- vagy sárgadinnyéről beszélünk, de például csak az utóbbinak is 500 fajtája ismert a világon.
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.