Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsonyi Menü ahogy nálunk szokott lenni...

2009.11.26
Karácsonyi Menü Jocee módra
 
 
 
A menü szenteste napján:
 
Előétel: Húsleves
Főétel 1.: Göngyölt pulykamell, mexikói zöldséggel
Főétel 2.:Rakott pulykamell, tört krumplival
Töltött Gombafejek
Desszert: Tiramisu
Ital: Glögg vagy Jager - grog
Finn forralt bor
 
 
 
Húsleves
 
 
 
Hozzávalók:
  • 2db csirke felsőcomb
  • 4db burgonya
  • 5db közepes sárgarépa         
  • 1db kisebb fehérrépa
  • 1db karalábé
  • 1db zeller
  • 1db paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • fél fej kelkáposzta
  • kb. 10szem egész bors
  • 1db húsleveskocka (maggi)
  • ízlés szerint só, bors, vegeta (én fokhagymasót szoktam használni)
 
Elkészítése:
A húst bő vízzel megmosom, majd felrakom főni. Úgy körülbelül 20-30perc múlva a habot leszedem szűrővel a húsléről és az előre megpucolt, feldarabolt zöldségeket hozzáadom. Majd fűszerezem. A burgonyát 1óra elteltével rakom csak bele a levesbe, és kis tűzön hagyom még másfél órát főni.
 
 
 
 
Göngyölt pulyka
 
 
 
Hozzávalók:
  • 12 szelet pulykamell filé
  • 40db szeletelt bacon szalonna
  • 6 csomag karaván sajt snack (amit félbevágunk)
  • 12szelet sonka
  • 3fej vöröshagyma
  • 10-14gerezd fokhagyma
  • 1csomag pulyka fűszerkeverék (kotányi)
  • bors
 
 
Elkészítése:
A pulykamell filéket jó alaposan megmosom majd kiklopfolom utána pedig a húsok mindkét oldalát megfűszerezem. Lehelyezek egymás mellé 1-1 szeletelt bacon szalonnát, majd ráteszek egy húst utána egy szelet sonkát, 1 fél darab karavánsajtot (amit előzőleg félbe vágtam) végül pedig az egészet szép lassan feltekerem és belerakom a tepsibe. Mikor mind a 12-vel végeztem kb. 4-5dl olajat öntök rá, az előre megpucolt fokhagymákat a húsok közé rakom és a karikákra vágott megpucolt vöröshagymákat a tetejére helyezem. Végül a maradék bacon szalonnákat ráterítem az egészre és mielőtt a sütőbe raknám lefedem alufóliával a tepsit. A húsit úgy körülbelül 50-55 percig hagyjuk sülni közepes lángon majd vegyük le az alufóliát és még 10-12 percre rakjuk vissza a sütőbe.
 
Köret:
1csomag (1kg) mexikói zöldség keveréket szoktam megpárolni vajon amit egy kevés vegetával szoktam megszórni.
 
 
 
 
Rakott pulykamell
 
 
 
Hozzávalók:
  • 6szelet pulykamell filé
  • 10-12 szeletelt bacon szalonna
  • paradicsom
  • vöröshagyma, fokhagyma
  • őrölt bors
  • 1csomag pulyka fűszerkeverék (kotányi)
 
 
Elkészítése:
A pulykamell filéket alaposan megmosom majd kiklopfolom majd a hús mindkét oldalát megfűszerezem. Egy közepes téglalapalakú jénai tál aljára helyezek 3-4 szeletelt bacon szalonnát, ráteszek egymás mellé 1-1db pulykamell filét, 1-1gerezd fokhagymát, 2-3 karikára vágott vöröshagymát és 2-3 karikára vágott paradicsomot majd újra kezdem addig, míg az összes hús bele nem kerül a jénaiba. Az egészet meglocsolom egy kis olajjal kb. 3dl. Lefedem alufóliával az egészet és berakom a sütőbe. A hús kb. 50-60 percig közepes lángon sütöm, majd leveszem róla az alufóliát és még 10-15percre visszarakom a sütőbe.
 
Köret:
Megpucolok 1-2kg burgonyát apró kockákra vágom majd egy tálba felrakom főni. A vízbe mindig rakok egy csipetnyi fokhagymasót. Mikor már jól megpuhult a burgonya a levet leszűröm, rakok hozzá vajat (2evőkanálnyit), tejet kb.1,5dl és egy kis sót majd kézi burgonyanyomóval összetöröm a burgonyát.
 
 
 
 
Tiramisu
 
 
 
Hozzávalók:
  • 0,5kg Mascarpone sajt
  • 6db tojás
  • 2csomag vaníliás cukor
  • 6evőkanál kristálycukor
  • 1,5dl rum
  • kb.40db babapiskóta
  • 1főzet kávé (kotyogós 4személyes)
  • kakaópór
 
 
Elkészítése:
A tojás fehérjét és a sárgáját (ehez nagyobb kell mert majd hozzáadjuk a fehérjét) különválasztom egy egy tálkába. A fehérjéhez 2evőkanál kristálycukrot rakok a sárgájához pedig 4evőkanállal kristálycukrot, 2csomag vaníliás cukrot, a mascarpone sajtot és 0,5dl rumot. A tojásfehérjét jó kemény habbá verjük, majd a tojássárgáját is csomómentesre keverjük. Mikor mind a kettő kész lassan a fehérjét hozzárakjuk a sárgájához és finoman összekeverjük, hogy a fehérje ne essen össze! A lefőzött kávéhoz hozzáöntjük a maradék rumot. A babapiskótákat 1másodpercre belerakjuk a kávés rumba majd rögtön egy jénai aljára rakjuk egy sorba. Majd kevés masszát ráöntünk elsimítjuk majd rászórunk egy kis kakapórt és utána jöhet a következő réteg. A legvégén az egészet én egy kis csokisziruppal szoktam díszíteni…
 
 
 
 
 
Plusz egy kis ráadás:
 
 
 
Töltött Gombafejek
 
 
 
 
Hozzávalók:
  • 10db közepes vagy nagyfejű csiperke gomba
  • negyed kiló tehéntúró vagy júhtúró
  • 1kis doboz tejfől
  • 2gerezd fokhagyma
  • szeletelt füdtőlt sajt
  • izlés szerint só,bors
  • 2dl olivaolaj

 

 
 
Elkészítése:
A gombákat megpucoljuk majd megmossuk. A gomba törzseit kitörjük.  A fokhagymát lereszeljük majd a tejfőlbe rakjuk majd sózzuk borsozzuk izlés szerint. A masszával megtöltjük a gombafejeket majd betakaruk a szeletelt sajttal. A tepsibe öntük egy kis olivaolajat kb 2dl majd belerakjuk a gombafejeket és mehet a sütőbe. A gombát kb 25 - 30 percig sütjük és kész is az ízletes gombafejek ;)
Köretnek lehet bármi.....
 
 
 
 
 
 
 
BLOSSA GLÖGG
 
 
 
Hozzávalók:
·        1üveg eredeti Glögg ( IKEA-ban a Svéd boltban lehet kapni)
·        1csomag mandula           
·        1csomag mazsola
 
 
Elkészítése:
A Glögg-öt beleöntjük egy tálba és felmelegítjük majd kiöntjük 3-4 dl-es pohárkákba és pár perc után fogyasztható. Mielött beleöntenénk a Glöggöt előtte fél marék mandulát és mazsolát rakjunk a pohárba. Ennek a Glögg-nek az alkohol tartalma elég csekély 2%-os. Az íze kicsit hasonlít a forralt borhoz, de ennek lágyabb és édesebb az íze.
 
Ezt a finom italt általában az ajándékozás után szoktuk inni a párommal mikor a gyerekek nézegetik az ajándékokat.
 
Erre az italra Svédországba bukkantunk rá mikor barátainknál voltunk vendégségben karácsony előtt és ők mesélték, hogy a Svédek karácsonykor általában ezt isszák…
 

FONTOS: A Glögg-öt NEM SZABAD FELFORRALNI!

 

 

 Finn forralt bor recept

 

 

hozzávalók 4 főre
 
  • 2 dl almalé
  • 4 dl áfonyalé
  • 3-4 dl jó minőségű száraz vörösbor
  • 2 ek barna cukor
  • 2-3 nagyobb db szárított gyömbér
  • 2 fahéjrúd
  • 2 vaníliarúd
  • 1 ek szegfűszeg
  • 2-3 kk mazsola
  • 2-3 kk mandulaforgács 
     
elkészítés
  1. Az almalevet és az áfonyalevet egy edénybe öntjük, majd együtt elkezdjük forralni.
  2. Beledobjuk a fahéjrudakat, vaníliát, szárított gyömbért, a szegfűszeget és a cukrot, majd kb. 10 percig erős lángon felforraljuk.
  3. Lefedjük az edény tetejét, majd jó félórára félretesszük, hogy kicsit hűljön és összeérjenek az ízek.
  4. Ezek után a vörösbort ízlés szerint lehet adagolni, attól függően, hogy mennyire akarjuk alkoholosra csinálni. A borral együtt kb. 2 percig főzzük, de nem forraljuk, hogy ne illanjon el az alkohol.
  5. Dekoratív üvegpoharakba öntjük a kész glöginket, majd mazsolát és mandulaforgácsot szórunk még bele ízlés szerint.
  6. Bátrabbak először önthetnek a pohár aljába 2-3 cl jó finn vodkát és ezután következik a glögi (nagyon jóízű úgy is, de hirtelen ránk törhet a részegség:))

 

 

 

 

JAGER - GROG

 

4 cl Jägermeister!
1,5 cl almalé
1 cl áfonya szirup
1 cl Cointreau
narancshéj vagy egy karika narancs
fahéjrud
teteje meggyújtva ;]

Ez egy adag. Ha több adag készül, lábosban kell melegíteni forráspontig - ahány adag, annyival kell beszorozni!

 

 

 

Mindenkinek boldog karácsonyt kívánok és jó étvágyat a menühöz, ha ezt választanák…

 

 

+ 2 gyorsan elkészíthető karácsonyi sütemény
 

 

 

Kínai ötfűszeres tallérok

 Az ötfűszer-keverék egy klasszikus és gyakran használt ázsiai fűszerkeverék, mely öt alkotóeleme révén magába foglalja mind az 5 ízt: a sósat, az édeset, a keserűt, a csípőset és a savanyút. Tradicionálisan a csillagánizs, szegfűszeg, fahéj, szecsuáni bors és a görögszénamag az öt összetevő, de Kína különböző területein előfordulnak olyan variációk is, melyekbe ánizsmag vagy éppen gyömbér kerül.
Ez az ötfűszeres sütemény egy nagyon egyszerű, de annál finomabb recept. Előnye, hogy rövid idő alatt sokat lehet belőle készíteni, és mindenki imádni fogja.

 

 

Hozzávalók (kb. 30-40 darabhoz):
• 50 dkg finomliszt
• 2 csapott evőkanál szódabikarbóna
• 2 csapott evőkanál só
• 1,5 evőkanál ötfűszer-keverék (lehet több is, ízlés szerint)
• 45 dkg lágy vaj
• 34 dkg cukor
• 30 dkg barna cukor
• 1 evőkanál narancskivonat
• 1 evőkanál vaníliás cukor
• 2 tojásSzitáld össze a lisztet, szódabikarbónát, sót és az ötfűszer-keveréket egy tálba. Keverd ki a vajat, cukrot, barna cukrot, vaníliás cukrot egy nagyobb tálban. Add hozzá egyenként a tojásokat, mindet jól beledolgozva. Végül add hozzá a lisztes keveréket. Simán is készítheted a tallért, de ízlés szerint adhatsz hozzá mazsolát, apróra vágott mandulát vagy gyömbért.
Formázz diónyi golyókat a masszából, picit lapítsd le őket és tedd őket a tepsibe. A tepsit nem kell kivajazni, mert elég zsiradék fog kiolvadni a sütikből, és nem ragad le.
Tedd 190 fokos előmelegített sütőbe, és süsd 10 percig, vagy amíg szép aranysárgák nem lesznek. Akkor jó, ha már éppen megszilárdult, és a szélén megjelenik egy sötétebb karima.

 

 

 

Narancsos - csokis muffin

Ez a recept az Egyesült Államokból származik, finom és mutatós is egyben, elkészíteni pedig olyan egyszerű, hogy nem csoda, hogy a gyerekek mellett az anyukák kedvence is.

 

Hozzávalók (kb. 12 darabhoz):
• 22 dkg liszt
• 17 dkg cukor
• 6 evőkanál cukrozatlan kakaó
• 2 csapott evőkanál sütőpor
• 1/2 evőkanál szódabikarbóna
• 1/2 evőkanál só
• 5 dkg apróra vágott csokoládé
• 7 cl napraforgóolaj
• 12 cl tej
• 1 db kicsit felhabosított tojás
• 1 narancs reszelt héja és leve
• 1 evőkanál narancskivonat

Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. Béleld ki a muffinformákat kapszlikkal vagy vajazd ki őket. A legjobb, ha szilikonosat használsz, mert azzal nem kell csinálni semmit.
Keverd össze a száraz összetevőket egy tálban. Reszeld bele a narancshéjat. Add hozzá az olajat, tejet, narancslevet és a narancskivonatot. Keverd jól össze, és töltsd meg a muffinformákat a háromnegyedükig. Mivel a csoki, narancs és gyömbér nagyon jól harmonizál, a muffinok tetejét díszítheted apróra vágott gyömbérrel. Süsd 12-15 percig, amíg már nem ragad rá a tészta a beleszúrt villára.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.