Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Négy ok amiért érdemes levest enni és receptek

2010.01.24

Négy ok ami miatt feltétlenül egyél levest!

 

Még ma is összefut a nyál a szádban, ha a nagymamád isteni húslevesére gondolsz? Ilyenkor télen szívesen fogyasztasz forró leveseket, ám ha diétázol, akkor a tápláló húsételek helyett inkább ezeket mellőzöd az étrendedből? Pedig számtalan okod van arra, hogy levest fogyassz - most bemutatjuk a négy legfontosabbat!

 

1. Mert laktató

A levesek étvágygerjesztő és emésztésserkentő hatása évszázadok óta ismert. Azon túl, hogy beindítják az emésztőenzimek termelődését, magas folyadéktartalmuk miatt a levesek nagyon laktatóak is - egy nagy tányér leves elfogyasztása után sokkal kevesebbet kívánsz majd a kalóriadús főételekből!
Tipp: Levesekből még akkor is bátran lakmározhatsz, ha rántással vagy habarással készülnek, de ebben az esetben, a fehérlisztet teljes kiőrlésű liszttel vagy keményítővel, a tejfölt és a tejszínt joghurttal és kefirrel helyettesítsd!

 

2. Mert átmelegít

Amikor a munkából hazaérsz, alig várod, hogy valami tápláló, forró finomságból újra erőt meríthess? A kínai filozófia a jin és a jang egyensúlyának elve alapján az ételeket két csoportba – a hűsítők és a melegítők közé - sorolja. A levesek természetesen az utóbbi kategóriába tartoznak, ezért bátran fogyaszd őket, ha egy kis melegségre vágysz. 
Tipp: A melegítő hatást a csípős ízek tovább fokozzák, ezért ha levest főzöl, bátran adagold az erős paprikát, a chillit és a curry-t is - persze csak olyan mértékben, ami még élvezhető számodra!

 

3. Mert segíti a folyadék-utánpótlást

Pontosan tudod, hogy a szervezetednek napi másfél-két liter folyadékra lenne szüksége naponta, de télen szinte sosem vagy szomjas? Nos, ha ásványvízből és gyógyteából nehezedre esik a folyadék-utánpótlás, akkor naponta fogyassz egy tál híg levest is!
Tipp: A szokásos délutáni nasik helyett kényeztesd magad egy csésze üres erőlevessel! Ennek a finom, forró italnak a kalóriatartalma rendkívül alacsony, viszont segít a folyadék-utánpótlásban, és energiával tölt fel a nap hátralevő részére is!

4. Mert tele van rostokkal

A vegetáriánusoknak, a fogyókúrázóknak is jó hír, hogy szinte az összes levesféle tartalmaz zöldséget. Magas rosttartalmuknál fogva a zöldségek hamar eltelítik a gyomrodat, javítják az emésztést és tisztítják a beleket. Ha levest főzöl, próbálj minél több zöldséget, és minél kevesebb levesbetétet (pl. tészta, galuska, grízgombóc) használni!
Tipp: Az sem baj, ha olyan zöldségfélékkel kísérletezel, amelyek a levesed eredeti receptjében nem voltak benne. Ne feledd, hogy egy leves annál finomabb lesz, minél többféle zöldséget tartalmaz!

 

Receptek

 

Sárgarépakrém leves

A sárgarépa majdnem az összes levesnek alapanyaga, és ez különösen szerencsés azért, mert a benne található A-vitamin a főzés során sem bomlik el! Próbáld ki most a sárgarépát egy kicsit új formában – krémlevesként!
Hozzávalók:
40 dkg sárgarépa
5 dkg margarin
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 liter húsleveslé (leveskockából is jó)
1 ek. étkezési keményítő
egy fél narancs leve
só, bors, szerecsendió, bazsalikomlevél
Elkészítés:
Pucold meg és aprítsd fel a hagymát, a fokhagymát és a sárgarépát. A kétféle hagymát a margarinon párold meg, majd dobd rá a sárgarépát is. Öntsd fel a húsleves levével, és főzd a zöldség puhulásáig, közben ízlés szerint add hozzá a fűszereket is! A levest kb. 25-30 percig főzd, majd húzd le a tűzről, és a lé felét öntsd le róla! A maradék lével együtt turmixgépben vagy botmixerrel pürésítsd a répát, és ha ez megvan, öntsd hozzá vissza a maradék levet is! A levest még néhány percig tedd vissza melegedni, végül sűrítsd be a keményítővel (ehhez három evőkanál leveslét merj le, oldd fel benne a keményítőt, majd állandó kevergetés mellett add hozzá a leveshez)! A legvégén a narancs levét is add hozzá, és ha szükséges, a kész levest ízesítsd még egy kicsit!

 

Az egyszerűen, de ízletesen elkészíthető levesek energiatartalma nem jelentős, főleg ha zöldséggel dúsítod őket tészták és rántás helyett. A zöldségek magas rosttartalma segíti a telítettség érzet kialakulását - így csökkenhet az étvágyad, de mégis támogatod a szervezetedet tápanyagokkal.

Burgonyás gombaleves

Hozzávalók:
15 dkg nyers gomba
5 dkg kis kockára vágott burgonya
1 mokkáskanál olaj
1 mokkáskanál reszelt vöröshagyma
1 mokkáskanál teljes kiőrlésű liszt
1 evőkanál 3 %-s főzőkrém
só, őrölt bors, aprított petrezselyemzöld - ízlés szerint

 Elkészítés:
A nyers gombát és burgonyát kockázd fel. A gombát csöppnyi olajon futtasd meg és add hozzá a burgonyát, a reszelt vöröshagymát, majd ízlés szerint fűszerezd. Önts hozzá 4 dl vizet.15 percig főzd együtt a hozzávalókat. A teljes kiőrlésű lisztet keverd ki a főzőkrémmel és melegítsd meg a levessel együtt, majd az egészet forrald fel. Forrón tálald.

 

Pulyka raguleves gazdagon

Hozzávalók:
10 dkg pulyamell
2 dkg sárgarépa
2 dkg petrezselyemgyökér
2 dkg zöldborsó
2 dkg karfiol
2 dkg brokkoli
2 dkg zöldbab
1 mokkáskanál teljes kiőrlésű liszt
1 evőkanál 3 %-s főzőkrém
ételízesítő, petrezselyemzöld, fűszerpaprika, őrölt bors, só - ízlés szerint

Elkészítés:
Az előmelegített olajon a kockázott húst 2-3 perc alatt átkavargatva pirítsd le. Ízlés szerint fűszerezd, szórd meg pirospaprikával, keverd át, majd add hozzá a zöldségeket (tetszés szerint darabolva). Öntsd fel 4 dl vízzel és fedd le. Főzd Kb.15-20 percig, majd keverd ki a főzőkrémmel a teljes kiőrlésű lisztet, melegítsd a leveshez, és az egészet forrald fel. Forrón tálald.

 

 

Sajtos kelbimbó fazék

Hozzávalók:
3 dkg reszelt light trappista sajt
15 dkg kelbimbó
2 dkg lecsó
1 kávéskanál olaj
só, őrölt bors, aprított petrezselyemzöld, őrölt kömény, vöröshagymakrém - ízlés szerint

Elkészítés:
Forró olajon a kelbimbót párold meg (szükség szerint félbe vagy negyedbe vágva). Add hozzá a lecsót, fűszerezd ízlés szerint, majd kevés vízzel felöntve 20-25 percig főzd meg. Merülő mixerrel 1/3-ad részét turmixold össze, majd add a leveshez. Szórd meg a reszelt sajttal és melegen fogyaszd. 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.