Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Saláták

2011.05.28

 

Újhagymás paradicsom
 
Hozzávalók 2 személyre
2evőkanál fehérborecet
só és fehérbors
0,5dl olívaolaj
6érett paradicsom felkockázva
2újhagyma felkarikázva
 
Elkészítés:
Az ecetet sóval, borssal ízesitjük, majd az olajat apránként belekeverjük. A paradicsomot és a hagymát összeforgatjuk és tányérokra adagoljuk. Tálalás előtt az önetttel meglocsoljuk. Pirítós kenyérrel tálaljuk....
 
 
 
 
 
 
Brokkolis karfiol rokfortos öntettel
 
Hozzávalók 4főre
25dkg brokkoli
25dkg karfiol
1csomó hónapos retek elnegyedelve
35dkg paradicsom felszeletelve
 
Az öntethez:
5dkg rokfort sajt
5evőkanál tejszín
5avőkanál natúr joghurt
2evőkanál fehér balzsamecet
só és frissen őrölt fekete bors
 
Elkészítése:
A rózsáira bontott brokkolit és a karfiolt forró sós vízben kb. 3 perc alatt roppanósra pároljuk majd hideg vizzel leöblítjük és lecsöpögtetjük. Az önetethez a rokfortot villával áttörjük azután a tejszínnel a joghurtal és a balzsamecettel összekeverjük majd sóval borssal fűszerezzük. A brokkolit a karfiolt a retket és a paradicsomot összeforgatjuk. A salátát tányérokra szedjük és tálalás előtt az öntetet rákanalazzuk...
 
 
 
 
 
Falusi saláta
 
 
Hozzávalók 4főre:
2szárzeller felszeletelve
4sárgarépa gyufaszálnyi csíkokra vágva
2cukkini csíkokra vágva
2piros húsú paprika csíkokra vágva
1paradicsom felkockázva
1csokor bazsalikom finomra aprítva
 
 
Az öntethez:
2evőkanál fehér balzsamecet
2evőkanél citromlé
1kiskanál méz
3evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt fekete bors
a díszitéshez friss bazsalikom 
 
 
Elkészítése:
A zellert a répát a cukkinit a paprikát a paradicsomot és a bazsalikomot egy nagy tálba rakjuk. A balzsamecetet a citromlével a mézzel és az olajjal összekeverjük. Az öntetet a zöldségre csorgatjuk és óvatosan összeforgatjuk majd sóval borssal füszerezzük. Kis salátatálakba bazsalikommal megszórva tálaljuk...
 
 

 

 

Waldorf saláta

Hozzávalók:

  • 20 dkg zeller
  • 20 dkg alma
  • 15 dkg dióbél
  • 2 dl majonéz
  • 1 fej saláta
  • 1 citrom
  • fél dl tejszín

A zellert hámozd meg, és szeleteld fel. A citromot facsard ki, és a lé felét öntsd a zellerre. A dióbélről szedd le a héját, vágd fel. Az almákat szintén hámozd meg, szedd ki a magházát, és apróra kockázd fel. A majonézt a tejszínnel keverd össze, majd szórd bele az apróra felvágott salátát is. Végül a zellert, a dióbelet, és az almát is keverd a majonézes öntetbe. Ízlésed szerint sózd meg.

 

 

Cézár saláta

Hozzávalók:

  • 20 dkg csirkemell filé
  • 1 fej jégsaláta
  • 1 kígyóuborka
  • 3 szelet kenyér
  • 2-3 paradicsom
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál mustár
  • 1 tojás
  • Worchester-szósz
  • olívaolaj
  • petrezselyem
  • oregánó
  • bors

A jégsalátát alaposan mosd meg, majd szeleteld fel. A paradicsomot és az uborkát kockázd fel. A tejszínt a mustárral, a Worchester-szósszal, és az olívaolajjal keverd krémes állagúra. Zúzd bele a fokhagymát, és ízlés szerint ízesítsd a felsorolt fűszerekkel. A csirkemellet kockázd fel, sózd, borsozd, és pirítsd meg. A kenyeret szintén kockázd fel, és azt is pirítsd meg. Végül a zöldségeket, a húst és a kenyeret öntsd össze, és locsold meg az öntettel.

 

 

 

Tonhal saláta

Hozzávalók:

  • 50 dkg tonhal
  • 3 szem kapribogyó
  • 2 dl kefir
  • 1 citrom
  • fél dl majonéz
  • babérlevél
  • kapor
  • bors

A tonhalat szeleteld fel, majd a kifacsart citrom levével dörzsöld be, és hagyd állni legalább fél órát. Utána annyi vizet önts rá, ami éppen ellepi, tegyél bele babérlevelet, borsot, a kapribogyót, sózd meg, és tíz percig főzd. Hűtsd le, majd vágd apró kockákra, és citromlével locsold meg. A kefirt a majonézzel keverd össze, és borssal, valamint az apróra vágott kaporral ízesítsd. Önts rá a halra, és tedd hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

 

 

Görög saláta

Hozzávalók:

  • 30 dkg Fetasajt
  • 25 dkg gomba
  • 24 szem fekete olíva bogyó
  • 4 paradicsom
  • 3 evőkanál citromlé
  • 3 evőkanál fehér borecet
  • 2 zöldpaprika
  • 1 spanyol hagyma
  • 1 uborka
  • 1 dl olíva olaj
  • bors

A zöldségeket és a sajtot vágd apró kockákra. Egy kis tálban keverd össze a citromlevet, a borecetet, illetve az olíva olajat. Ízlés szerint sózd, borsozd, majd öntsd rá a zöldséges sajtra. Hidegen tálald.

 
 
 
 
 
 
Hasznos információk!
 
A gazdag gyümölcsös izű olivaolaj a salátaöntetek klasszikus eleme. Legjobb fajtája az első préselésből nyert extra szűz olivaolaj, de de néhány salátáthoz kevésbé nemes változata is megfelel, ilyen például az egyszerű bazsalikomos – paradicsomos mozzarella amire csak egy kevés bazsalikomot hintünk és olívaolajjal lecsepegtetjük...
 
A repce a napraforgó és a szölőmagolaj sokkal lágyabb zamatú ezért nagyszerűen illik az olyan erősebb izű öntetekbe amelyek zőldfűszereket, mustárt, mézet vagy csípősebb aromákat - mint a fokhagyma vagy a csilipaprika – tartalmaznak...
 
A balzsamecetet telt sötét és édes testes öntetek készítéséhez használják...
 
A fehér- és a vörösborecet önmagában is könnyű üde ízű jól keverhető más klasszikus öntetek ízeivel mint például mustárral, mézzel, fokhagymával és zőldfűszerekkel...
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.