Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Töltött dolgok...

2011.08.06

Töltött Cukkini

 

Hozzávalók:

  • 2 db nagy cukkini (kb. 35-40 cm hosszú, 10 cm-es átmérővel)
  • 10 dkg rizs
  • 40 dkg  darált hús 
  • 1 fej kisebb hagyma
  • 1 ek olívaolaj 
  • 2 csipet só
  • 1 tk őrölt paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csipetnyi őrölt bors
  • 0,3 dl olaj és 1 dl víz (a sütéshez)
  • 20 dkg reszelt sajt

 

Elkészítése:

  1. A cukkiniket megmossuk, levágjuk mindkét végét, újra jól megmossuk, ahol a végeit levágtuk, mert levet ereszt azonnal. Az oldaláról egy szeletet levágunk, mintha hajót szeretnénk belőle csinálni.... :-) .Ezekután egy evőkanállal, kikaparjuk a belsejét, eltávolítjuk a magokat.
  2. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és olívaolajon félig megdinszteljük, hozzáadjuk a pirospaprikát, és a darált húst, a csipetnyi borsot, sót, és puhára pároljuk.
  3. Közben a rizst is megfőzzük.
  4. Hozzákeverjük a húshoz rizst, és beletöltjük a cukkinikbe.
  5. A tepsibe beleöntjük az olajat, és a vizet. Belefektetjük a töltött cukkiniket.
  6. Lefedjük alufóliával, és forró sütőben (200-220 fokon) 35-40 percet sütjük-pároljuk.
  7. Közben néha mmegnézzük, mert ha nem olyan vastag a cukkini, szétesik a "hajótest".
  8. Ha megpuhult a cukkini, levesszük a fóliát, és rászórjuk a reszelt sajtot.
  9. A sütő felsőbb részére tesszük, és megvárjuk hogy szép barna legyen a sajt a tetején.
  10. Ha készen van,  tálaljuk (de vigyázni kell, mert a belseje nagyon forró...).

 

 

Töltött Tök

 

Hozzávalók:

 

  • 1 db kisebb tök (kb. 1,3 kg)
  • 2 tk ecet + 4 tk só (a tök főzővizébe)
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 6 dkg zsír
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1/2 zöldpaprika
  • 1/2 paradicsom
  • 1 tk pirosarany
  • 1 púpos tk őrölt paprika
  • 1/2 tk só (a pörköltbe)
  • 12 dkg rizs
  • 1 tk só (a rizs főzővizébe)
  • 2,5 dl tejföl ( 20 %-os )
  • 1 db tojás
  • 4 szelet füstölt lapkasajt

 

 

 

Elkészítése:

 

  1. A tököt kettévágjuk, a magos belét kikaparjuk, a héját levagdossuk.
  2. Egy kb 5 literes lábosban vizet forralunk, sót és ecetet teszünk hozzá, belehelyezzük a két fél tököt és félpuhára főzzük kb 10-15 perc alatt, lecsepegtetjük és félretesszük.
  3. A hagymát megpucoljuk, felkockázzuk, 5 dkg zsíron üvegesre dinszteljük.
  4. Hozzáadjuk a darált húst, amivel még kb 10 percig dinszteljük.
  5. Ezt követően hozzáadjuk a fél tk sót, az őrölt paprikát, a pirosaranyat, a paradicsomot , a zöldpaprikát és egy kevés (kb 1,5 dl ) vízzel felengedjük és kb 20 perc alatt készre főzzük. Hozzákeverünk 1ek tejfölt.
  6. Közben a rizst 1 tk sóval ízesített vízben megfőzzük.
  7. A pörköltet elvegyítjük a párolt rizzsel.
  8. Egy kis zománcos tepsit, vagy jénai tálat a maradék zsírral kikenünk, a két fél tököt belehelyezzük, megtöltjük a pörköltes rizzsel, meglocsoljuk az egy nyers tojással elkevert tejföllel és betakarjuk a lapkasajttal.
  9. Előmelegített, forró sütőben (220 -250 C°-on) szép rózsaszínűre sütjük kb 25 perc alatt.

 

 

Baconban sült töltött fasírt

 

Hozzávalók:

 

  • 80 dkg darált hús
  • 2 tojás
  • bors
  • szárított petrezselyemzöld
  • fokhagyma
  • hagyma
  • pirospaprika
  • 2 zsemle (beáztatva)
  • 2 cs bacon
  • 4 db főtt tojás
  • 1 szál parasztkolbász

 

 

Elkészítése:

 

  1. A fasírthoz valókat szokásos módon összekeverjük, ízlés szerint ízesítjük.
  2. Egy őzgerincformát kibélelünk baconnal. Nem baj, ha kilóg a formából, majd visszahajtjuk  a végén.
  3. A bekevert hússal is kibéleljük kb. 1 cm vastagon mindegyik oldalát. Ebbe a vályúba fektetjük a megpucolt főtt  tojásokat és a kolbászt, aminek a héját húzzuk le.
  4. Betakarjuk a megmaradt fasírthússal, és ráhajtjuk a kilógó szalonnákat, és még ahol kell, teszünk a tetejére bacont. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Ne süssük magasabb fokon, mert akkor a szalonna hamar megég. Tegyünk alá egy tepsit, mert valószínű, hogy kicsit kifolyik majd belőle lé.
  5. Amikor kész (kb. 60 perc), borítsuk ki arra a tepsire, ami alatta volt, és süssük a tetejét is pirosra.

 

 
sütési hőfok: 170 °C
sütési mód: alul-felül sütés
 
 

 
 
 
 
3Különleges és egyszerű töltött hús
 
 
 
 
 
 
 
1. Fetás-spenótos karaj

Hozzávalók:

• 80 dkg sertéskaraj szeletelve
• 3 csokor újhagyma
• 10 dkg feta sajt
• 30 dkg (bébi)spenót
• 3 gerezd fokhagyma
• kevés őrölt szerecsendió
• vaj


Felforralunk 1,5 l vizet, majd a megmosott bébispenótot beledobjuk 1 pillanatra, majd ahogy összeesett, leöntjük vizet és lecsöpögtetjük. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, finomra vágjuk vagy lereszeljük, és a spenóthoz keverjük. A karajszeleteket megmossuk, leszárítjuk, majd húsklopfolóval megütögetjük. Finoman megborsozzuk a két oldalát. A spenótot a fetával összedolgozzuk, szerecsendióval fűszerezzük, majd a hússzeletek egyik oldalára teszünk fél evőkanálnyi mennyiséget, és a húst feltekerjük.
Vajjal kikent hőálló tálba tesszük a húsokat, a tetejét megszórjuk kevés borssal, és meglocsoljuk egy kis olvasztott vajjal. 200 fokon pirosra sütjük. Burgonyapürével, zöld salátával kínáljuk.
 
 
 


2. Keleti töltött csirke

Hozzávalók:

• 10 dkg bulgur
• 2-3 dl csirke alaplé
• 50 g vaj
• 3 salotta
• 1 fokhagyma
• 10 dkg dió
• 15 dkg aszalt sárgabarack
• 1 csokor mentalevél
• 1 citrom héja és leve
• 1 tojás
• 6 csirkemellfilé
• 16-18 szelet bacon
• só
• frissen őrölt bors


A bulgurt megfőzzük (hasonlóan a rizshez: kevés olajon átforgatni, majd 1 rész bulgurhoz 2 rész vizet kell adni). A vaj felén megfonnyasztom a finomra vágott hagymát és a legvégén hozzáadjuk a fokhagymát is. Ne piruljon meg! Az aszalt barackot finomra vágjuk, a diót száraz serpenyőben megillatosítjuk. A hagymákat, a barackot összekeverjük a bulgurral és a fenyőmaggal. Belekeverjük a felaprított mentát, a citrom héját lereszeljük, és levét belefacsarjuk. Elkeverjük a tojással is. A csirkemellből vékony szeleteket vágunk, sózzuk (csak finoman!), borsozzuk. Kiterítünk egy sütőzacskót, ráfektetjük a szalonnákat úgy, hogy egymást fedjék. Erre jöhetnek a csirkeszeletek, majd eloszlatjuk rajta a bulguros tölteléket. A hosszabbik oldalánál fogva, a fólia segítségével feltekerjük. A szalonna vége alulra kerüljön, mert csak így lehet majd szépen szeletelni! Sütőbe toljuk és 200 fokon 30 percig sütjük, majd leszedjük róla a zacskót és 15 perc alatt megpirítjuk. Könnyű salátával szuper ebéd.
 
 
 
 


3. Sütőtökös-aszalt szilvás töltött csirkecomb kesudióval

Hozzávalók:

• 6 csirke felsőcomb
• só
• frissen őrölt bors
• 2 szelet megsütött sütőtökszelet
• 20 dkg aszalt szilva
• 15 dkg kesudió
• 3 ek konyak
• vaj
• fél dl fehérbor


A húsokat megmossuk és papírtörlővel leszárítjuk, mindkét oldalát sózzuk-borsozzuk. Az aszalt szilvát apróra vagdossuk. A kesudiót száraz serpenyőben megpirítjuk és durvára vagdossuk, majd a szilvával és a sütőtök édes-pépes húsával összekeverjük. Sózzuk-borsozzuk, majd hozzáadjuk a konyakot, és jól elkeverjük. A csirkék bőrét óvatosan leválasztjuk a húsról, majd alátömködjük a tölteléket. Olvasztott vajjal kikenünk egy sütőtálat, és ebbe fektetjük a csirkéket. A bőrös oldalukat is megkenjük vajjal, a fehérbort a csirkék alá öntjük. Alufóliával lefedve, 200 fokon 30 percig sütjük, majd a fóliát levesszük és így sütjük még 15 percig, hogy megpiruljon.
Narancsos lencsesalátával egészen mennyei!
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.