Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Robert De Niro

2009.09.23

Robert De Niro

 

 
 
 

Kép

 

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

Robert De Niro
 
Életrajzi adatok
Születési név
Robert Mario De Niro, Jr.
Született
Házastárs
Diahnne Abbott (1976–1988)
Grace Hightower (1997–)
Pályafutása
Aktív évek
1965 - napjainkig
Híres szerepei
Vito Corleone - A Keresztapa II., Travis Bickle - Taxisofőr, Michael Vronsky - A szarvasvadász, Jake La Motta - Dühöngő bika, Al Capone - Aki legyőzte Al Caponét, Jimmy Conway - Nagymenők
Díjai
 
 
 
További díjak
 
 

 

 

Kép

 


Robert De Niro (New York, 1943. augusztus 17.) kétszeres Oscar-díjas amerikai színész, producer, rendező. Pályáját 1969-ben Brian De Palma Az esküvői party című alkotásában kezdte. 1973-ra már kétszer elnyerte a New York-i Filmkritikusok díját a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, a Bang the Drum Slowly (1973) és az Aljas utcák (1973) (Mean Streets) című filmekben nyújtott alakításáért. A Francis Ford Coppola rendezésében készült, A Keresztapa II. (1974) című filmben az Akadémia a legjobb mellékszereplőnek járó szobrocskával jutalmazta. Második Oscar-díját a Martin Scorsese rendezte Dühöngő bika (1980) című film főszerepéért kapta, melyben a híres bokszolót, Jake La Mottat formálta meg. 1988-ban Jane Rosenthallal együtt Tribeca Productions néven saját vállalatot hozott létre, amely számos film elkészítését tette már lehetővé, melyekben De Niro producerként, rendezőként és színészként is közreműködött.

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

 

 

Kép

 

 

 

A korai évek

Robert De Niro igazi művészcsaládban született, hiszen édesanyja, Virginia Admiral festőművész volt, édesapja, Robert pedig a festészeten kívül, szobrászkodott és verseket is írt. A kis De Niro New York Little Italy negyedében nőtt fel gyakorlatilag félárvaként, miután édesapja elhagyta a családot. Családja apai részről olasz és ír származású. De Niro gyerekkorában meglehetősen szégyenlős kisfiú volt, aki inkább füzetes regényeket lapozgatott, mintsem a lányokat nézegette volna. A színészet gyakorlatilag már egész kicsi korába érdekelni kezdte és tízévesen egy iskolai előadáson lépett először színpadra, a Gyáva Oroszlánt alakította az Óz, a csodák csodájában. Tizenévesen korában egy jó ideig hanyagolta az iskolát, és helyette egy bandával csavargott az utcákon, de amikor betöltötte a tizenhatot, megjött az esze és a semmittevés helyett újfent színpadra lépett. Csehovot játszott és Stella Adler és Lee Strasberg színiiskolájába kerül. A következő években off-Broadway darabokban és televíziós reklámokban vállalt szerepléseket. Robert De Niro mielőtt elkezdődött volna Scorsese-vel való gyümölcsöző kapcsolata, háromszor állt Brian De Palma kamerája elé. Legelső alakítása a Az esküvői party című kisfilmben volt. Bár az alkotást már 1963-ban elkészítették csak 1969-ben mutattak be. De Niro következő két filmszerepét szintén De Palmával forgatta 1970-ben; az Átkozott mama és a Szia Anyu! című szatírákban.

 

Pályafutása

Kép

 

 

 

Az 1970-es évek

 

Kép

1973-ban Bruce Pearson, egy haldokló baseballjátékos szerepét játszotta a Bang the Drum Slowly című produkcióban, amiért megkapta a New York-i Filmkritikusok Szövetségének díját. Az Aljas utcákban Johnny Boy, az állandóan vigyorgó huligán alakítására figyelt fel csak igazán a közönség, egyébirént ez volt a színész és Martin Scorsese első közös munkája. Következő darabja A Keresztapa második epizódja volt. Francis Ford Coppola az akkor 31 éves színésszel dolgozott, De Niro ír akcentussal beszélt, ehhez képest a dél-olaszországi dialektust néhány óra leforgása alatt magáévá tette, és a kiálló állkapcsú maffiafőnök megformálásával nemcsak a közönség és a kritika elismerését vívta ki, hanem az első Oscar szobrocskáját is megszerezte. Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy ő és Marlon Brando ugyanazon karakter eljátszásáért kaptak Oscar-díjat, és ez mind a mai napig egyedülálló az akadémiai díj történetében. A kicsit pózoló, zseléhajú digó sztereotípiája későbbi pályája során elválaszthatatlanul összeforrt személyiségével. Scorsese Taxisofőr című filmjében (1976) Travis Bickle-t alakította. A magányos, vietnámi veterán New York-i taxis világot megváltani akaró véres hadüzenete hatására egy férfi merényletet követett el Ronald Reagan akkori elnök ellen, a film vélt mondanivalója okán. Az alkotás az 1976-os Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Pálma díjat. 1976-ban Gérard Depardieu és Donald Sutherland oldalán szerepelt, Bernardo Bertolucci nagyszabású filmeposzában, a Huszadik században és ugyanebben az évben, mint Monroe Stahr játszott Az utolsó filmcézár című filmben. Majd rá egy évre ismét Scorsese-vel dolgozott együtt, a New York, New York című filmmusical kapcsán. 1978-ban főszerepet kapott Michael Cimino azóta legendássá vált filmjében, A szarvasvadászban. Az alkotás a vietnámi háború borzalmait hivatott bemutatni és tette ezt olyan hitelesen, hogy a következő évben öt kategóriában, köztük a legjobb film szekcióban, kapott Oscar-díjat és De Niro-t is nominálta az akadémia, immár harmadszor.

 

 

 

Az 1980-as évek

1980-ban az immár házi rendezővé előlépett Scorsese Dühöngő bika című filmdrámája hozza meg neki a második Oscar-díjat. Külsejének átformálása (a szerep kedvéért 30 kilót hízott) a method-acting legszélsőségesebb megnyilvánulása, ugyanakkor legragyogóbb iskolapéldája is. Egy évvel később Robert Duvall oldalán játszott a Gyónás gyilkosság után című krimiben, majd immár szokás szerűen, megint Scorsese következett és A komédia királya (1983) című vígjátékban kínált De Niro-nak főszerepet. 1984-ben Sergio Leone kérte fel a több mint tíz évnyi előkészületet igénylő gengsztereposzának, a Volt egyszer egy Amerika főszerepére. A film két jó barát misztikus kapcsolatán keresztül mutatja be egy korszak felemelkedését és bukását. De Niro filmbeli barátját James Woods alakította. Egy évvel később a fantáziafilmek műfajába tett kitérőt, Terry Gilliam Brazil című filmjével, melyben Ian Holm volt a partnere. 1986-ban A misszió című brit történelmi alkotásban volt látható. A film érdekessége, hogy filmbeli partnerével Jeremy Ironsal, nagyon nem jöttek ki a forgatása során, ettől függetlenül a siker nem maradt el. Scorsese rendezővel való hosszútávú együttműködése és barátsága nem jelentette azt, hogy ne tudott nemet mondani neki. Épp a Krisztus utolsó megkísértése főszerepét utasította vissza, hogy inkább Alan Parker kamerája elé álljon Lucifer szerepében az Angyalszív (1987) című misztikus thrillerben. Szintén ebben az eszetndőben egy másik régi barátjával Brian De Palmaval dolgozott együtt, az Aki legyőzte Al Caponét című maffiafilm kapcsán. De Niro Al Capone szerepét kapta meg és olyannyira megörült ennek a kihívásnak, hogy amellett, hogy a figura kedvéért felszedett némi súlyfelesleget, még a híres gengszterfőnök eredeti ruháit is felvásárolta. 1988-ban ismét egy vígjátékban, az Északai rohanás című filmben volt látható, melyért Golden Globe-díjra jelölték. Az évtizedet a Bicska című filmdrámával, Ed Harris oldalán és a Nem vagyunk mi angyalok című komédiával, Sean Penn partnereként zárta.

 

 

 

Az 1990-es évek 

Kép

A kilencvenes évek elején De Niro immár hatodik alkalommal dolgozott Scorsese kezei alatt, méghozzá a mára a maffiafilmek legendájának számító Nagymenők -ben. A film hat kategóriában kapott Oscar jelölést, azonban ezek közül mindössze egyet tudott díjra váltani. Az Ébredések című drámában egy különös korban szenvedő beteget alakít, akit egy elszánt orvosnak (Robin Williams) sikerül felébresztenie a kómából. A Cape Fear - A rettegés foka (1992) újrafeldolgozásában Max Cady-t, a pszichopata gyilkost alakította és ezzel sorrendben a hatodik Oscar jelölést gyűjtötte be. A következő években elég vérszegény filmekben volt látható, még a Kenneth Branagh rendezésében készült Frankenstein, melyben De Niro a teremtményt alakította, sem aratott nagy sikert. Eközben megszületett a színész első olyan filmje, melyet rendezőként is jegyzett; az 1993-as Bronxi mese. 1995-ben két hatalmas sikert arató alkotásban játszott főszerepeket; Michael Mann rendező Szemtől szemben című filmjében, melyben egy sor neves színész mellett, De Niro végre együtt játszhatott a másik színészlegendával, Al Pacinoval. Korábban ugyan már együtt szerepeltek A Keresztapa II.-ben, ott azonban nem volt közös jelenetük. A másik sikerfilm Scorsese Casino-ja volt, mely a Las Vegas-i alvilágot hivatott bemutatni. Ez volt Scorsese és De Niro nyolcadik és egyben utolsó közös mozija. 1996-ban eszelős baseball drukkert alakított A rajongó-ban, papot a Sleepers - Pokoli lecke című drámában és orvost a Marvin szobája című filmben. 1997-ben nyomzót játszott Sylvester Stallone mellett a Cop Land című krimiben, médiatanácsadót formált meg Dustin Hoffman partnereként az Amikor a farok csoválja... című vígjátékban és Quentin Tarantino egy piti bűnöző karakterét ruházta rá a Jackie Brown-ban. John Frankenheimer Ronin-ja (1998) is elismerést szerzett a színész számára., de közel sem akkorát, mint az 1999-es Csak egy kis pánik című vígjáték, mely bármennyire is meglepő a színész legjövedelmezőbb mozija lett.

 

 

 

A 2000-es évek Kép

A Csak egy kis pánik sikere nyomán, De Niro az ezredfordulót követően is egy vígjátékban csillogtatta meg tudását. Ben Stiler eszelős apósát alakítota, az Apádra ütök című filmben és tette ezt olyan kiválóan, hogy alakításáért Golden Globe-díjra jelölték. A két komikus szerep után egy komolyabb hangvételű következett. A Férfibecsület-ben Cuba Gooding Jr. partnereként búvároktatót alakít egy amerikai hadseregben. A 2001-es évet a 15 perc hírnév című krimivel kezdte, majd A szajré című filmjében egy korosodó tolvajt alakít, aki már vissza akar vonulni, hogy békében élvezhesse hátralévő életét, de egy kölyök - akit Edward Norton alakít - megzsarolja, így még egyszer be kell vetnie képességeit. A filmben egyébként először játszott együtt az általa mélyen tisztelt Marlon Brandoval. 2002-ben Eddie Murphy-vel szerepelt együtt a Showtime - Végtelen és képtelen című akció-vígjátékban, majd Az igazság órája című filmben azzal kell szembesülnie, hogy egyetlen fia, akit James Franco alakít, gyilkos. Következett a Csak egy kis pánik folytatása, a Még egy kis pánik, azonban amilyen sikeres volt az első rész, annyira volt rossz a folytatása, így elkerülhetetlen volt a nagy bukás. Különös orvost formált meg a Goodsend - A teremtés klinikája (2004) című thrillerben, majd újfent egy korábbi sikerfilmjét az Apádra ütököt folytatta, Vejedre ütök címmel, melyben Dustin Hoffman is feltünik. A csupa ismert színésszel telezsúfolt Szent Lajos király hídja című kosztümösfilm nagy bukás volt, akárcsak a Bújócska (2005) című thriller. 2006-ban újabb filmet rendezett, Az ügynökség címmel, mely mérsékelt fogadtatásban részesült, majd Shakespeare kapitányként volt látahtó a Csillagpor (2006) című fantáziafilmben. Legutóbb A törvény gyilkosa (2008) című krimiben volt látható, melyben ismét Al Pacino-val szereplt együtt, de ettől függetlenül a film nem volt túl sikeres vállakozás.

 

 

Magánélete
Robert De Niro egy sajtótájékoztatón a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, 1998

Első feleségét Dianne Abbottnak hívták, az ex-színésznő 1976-ban fiút szült neki, Raphaelt. De Niro örökbe fogadta a színésznő korábbi kapcsolatából született lányát, Drena-t. Néhány évvel később elváltak. Későbbi élettársától, Toukie Smith-tel ikrei születtek (Julian Henry és Aaron Kendrick), akiket béranya hordott ki. 1997-ben De Niro ismét megnősült, szigorúan titkos esküvőn vezette oltár elé barátnőjét, Grece Hightower légikisasszonyt. 1998-ban megszületett fia, Elliot. Ugyanebben az évben Párizsban azzal gyanúsították meg, hogy egy prostituált-lánc szolgáltatásait veszi igénybe. De Niro megtagadott minden vallomást, majd a francia állam kiutasította az országból. Mindig tisztes távolságban tartotta magát a sajtótól, ha azonban mégis rászánta magát az interjúra, az kimerült egy szimpla „igen”, „nem” vagy „csak” szócskákban. „Ne beszélj róla, csináld!” – ezt Bob mindennél komolyabban gondolja. 2003-ban prosztatarákot diagnosztizáltak nála. Bob társtulajdonos a Rubicon étteremláncban San Franciscóban Francis Ford Coppolával és Robin Williams-szel.

 

 

 

Díjak és jelölések

 

Fizetései

 

Év
Film
Fizetés
Még egy kis pánik
$20 000 000
Showtime - Végtelen és képtelen
$17 500 000
A szajré
$15 000 000
Apádra ütök
$13 500 000
Csak egy kis pánik
$8 000 000
Ronin
$14 000 000
Az utolsó filmcézár
$200,000
Taxisofőr
$35,000
Az esküvői party
$50

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.