Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ásványi anyagok és nyomelemek

2009.11.05

Ásványi anyagok és nyomelemek

 
Ahhoz, hogy az emberi szervezet megfelelően működjön, nemcsak táplálékra, hanem kiegészítő anyagokra is szüksége van. Mint a motoroknak az olajra, az élő szervezetnek úgy van szüksége vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre. Ezek nélkül nem tudnánk feldolgozni a tápanyagokat: a szénhidrátot, fehérjét, zsírt.
 

Az ásványi anyagokat a táplálékkal együtt kell felvenni, mert az emberi
szervezet saját maga nem tudja előállítani. Íme a legfontosabb ásványi anyagok, szerepük, forrásaik: 


Kalcium
A csontok és a fogak építőköve, hiánya csonttöréshez vezet. De szükséges a véralvadáshoz, a sejthártyák épségéhez, az idegrendszer működéséhez.
Javasolt napi szükséglet: 800 mg

 

Miben mennyi van?
Parmezán: 850 mg/100 g
Cheddar: 800 mg/100 g
Paraj: 600 mg/100 g
Aszalt füge: 280 mg/100 g
Mandula: 250 mg/100 g

 

Kálium
Szabályozza a vízháztartást, karbantartja az idegpályákat, szükséges az izomsejteknek és a vértesteknek.
Javasolt napi szükséglet: 3000 mg

 

Miben mennyi van?
Aszalt sárgabarack: 1880 mg/100 g
Szójaliszt: 1660 mg/100 g
Aszalt őszibarack: 1100 mg/100 g
Búzakorpa: 1160 mg/100 g
Mazsola: 860 mg/100 g

 

Nátrium
A vízháztartás szabályozásában játszik szerepet, aktivizálja a különbözõ enzimeket, hozzájárul a szénhidrát és a fehérje beépüléséhez. A napi szükségletet a sós ételek fedezik.

Foszfor
A csontok és a fogak építőköve, emellett az anyagcsere folyamatában és a táplálék feldolgozásában játszik szerepet.
Javasolt napi szükséglet:  620 mg

 

Miben mennyi van?
Ömlesztett sajtok: 950-1000 mg/100 g
Tojássárgája: 570 mg/100 g
Bab, borsó, lencse: 400 mg/100 g
Máj (marha, sertés): 350-380 mg/100 g

 

Vas
A vörösvértestek fontos alkotórésze, elősegíti az oxigén szállítását a vérben, valamint az anyagcserét. A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását, és egy kevés rézre is szükség van ahhoz, hogy a vas megfelelően működjön a szervezetben.
Javasolt napi szükséglet: 10-12 mg

 

Miben mennyi van?
Búzakorpa: 12,9 mg/100 g
Köles: 6,8 mg/100 g
Tojássárga: 6,1 mg/100 g
Friss élesztő: 5 mg/100 g
Aszalt füge: 4,2 mg/100 g

 

Jód
A szervezet anyagcseréjét szabályozó pajzsmirigy működésének elengedhetetlen része. A napi szükségletet például 10 dkg lazac fedezi. Mivel nálunk meglehetősen alacsony a (tengeri) halfogyasztás, célszerű jódozott sót vásárolni.

Cink
A növekedéshez és a fehérjék szintéziséhez van rá szükségünk. Segíti a sebek gyógyulását, a nemi érést, a bőr, a haj, a körmök épségét. Javasolt napi szükséglet: 9 mg

 

Miben mennyi van?
Parmezán: 7,2 mg/100 g
Csirkemáj: 4,9 mg/100g
Sertésmáj: 4,1 mg/100 g
Kemény sajtok: 1,2-7,2 mg/100 g
Ömlesztett sajtok: 1,2-6,5 mg/100 g

 

Réz
Elsősorban azért van szüksége a szervezetnek rézre, hogy a vas megfelelően működjön a szervezetben.
Javasolt napi szükséglet: 2-3 mg

Miben mennyi van?

Marhamáj: 1,5 mg/100 g
Lencse: 0,8 mg/100g
Szárazbab, borsó: 0,6 mg/100 g
Sertésmáj: 0,4 mg/100 g

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.