Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Méregtelenítés belsőleg

2010.04.18

Méregtelenítés-belsőleg

 

 

Egy olyan világban, ahol minden nap a testünk számára idegen anyagok kerülnek a szervezetünkbe, időszakosan szükségünk van tisztulásra, szervezetünk nagytakarítására

Ezt sokan érezzük is, hisz a különböző méreganyagok megterhelik minden egyes szervünket. Bár legnagyobbrészt a zsír- és izomszövetekbe képesek lerakódni, rontják az emésztésünket, nehezítik a máj működését, megterhelik a veséket, a légzőrendszert, sőt bőrelváltozásokat is okoznak.

A szervezet egyik reakciója, ezen anyagok gyors megkötésére, hogy nyákfelszaporodást okoznak, ami eldugíthatja orr- és melléküregeinket is, és megvastagítja a bélnyálkahártya belső rétegét is, ami felszívódási zavarokhoz vezethet.

A méregtelenítő eljárások célja, hogy időnként semlegesítsük és eltávolítsuk a lerakódott toxinokat, mint ahogy a port is letöröljük időnként lakásunk eldugott zugaiban.

 

Előzzük meg a mérgek felhalmozódásá

 

 

Az elsődleges és legfontosabb feladat itt is a megelőzés, tehát az életmódi elemek megváltoztatásával meg kell akadályoznunk a toxikus anyagok felhalmozódását.

Elcsépelten hangzik ugyan, de igaz, hogy mérsékelni kell a környezeti ártalmakat a túlságosan feldolgozott ételek, az alkohol, a dohányzás, a kozmetikai szerek stb. fogyasztásának, használatának mérséklésével. Ez nagyon fontos is, de csak az érem egyik oldala. Fontos, hogy a mindennapjainkat is úgy éljünk, ha ami bemegy és nem kell ott lenni , jöjjön is ki onnan.

 

Épp ezért a megfelelő minőségű, mennyiségű folyadékfogyasztás, melynek révén a toxinok gyorsabban képesek eltávozni testünkből talán a legfontosabb életmódi elem. E mellett a rendszeres testmozgás a keringés és a nyirokkeringés fokozása révén, még a rejtett zugokból is könnyebben előhozza az oda bekerülő környezeti mérgeket.

 

 Támogassuk a méregtelenítő funkciókat

 

Mivel a környezeti mérgek nagy része a bélrendszeren keresztül jut a testünkbe, ez az a hely ami a legnagyobb terhelésnek van kitéve. Kézenfekvő tehát, hogy bélrendszerünk tisztítása a méregtelenítés első eleme.

 

A máj méregtelenítő folyamatai végtermékeinek egy része is a bélrendszeren keresztül távozik, így terhelt bélrendszer esetén könnyebben vissza is kerül testünkbe.

 

Különböző béltisztító eljárások léteznek, melyek a bélrendszerben megrekedő lerakódások eltávolítására szolgálnak. Ezek egy része az egyszerű beöntésektől, a colon hidroterápiáig terjed. Ez utóbbi egy speciális eszközzel végzett vizsgálat, amivel nagyobb bélszakaszt és alaposabban lehet kiöblíteni, mint sima beöntéssel. Mindkettőre igaz azonban, hogy hatásuk csak a bélrendszer alsó szakaszára terjed ki.

 

E mellett azonban fontos az is, hogy mit viszünk be szájon keresztül, ami az egész bélrendszeren végigmegy.

 

Léteznek gyógynövények, melyek magas rosttartalmuknál fogva saját tömegüknél sokkal több vizet képesek magukhoz venni, így „öblítik” át a béltraktus egészét, de egyes összetevők, fizikailag is képesek „lesúrolni” a bélfal hámjáról az ott megrekedt, de nem odavaló anyagokat, nyákot. Ilyenek a lenmag, a Psyllium Husk, a zsúrlófű, a zab, béta glukán, CascaraSagrada is. Komplex termékként: Fitline Basic Bio Plus >>

 

Ha székrekedésesek vagyunk, vagy csak lassabb a bélműködésünk, a méreganyagok áthaladása is lassabb. Minél több ideig vannak a bélrendszerben, annál nagyobb esélyük van minél nagyobb mennyiségben felszívódni.

 

A betegségek legnagyobb része a bélrendszerben kezdődik, ezért tartsuk szem előtt: Ha nincs legalább naponta egyszer székletünk, az komoly kockázati tényező a betegségek kialakulása szempontjából. Épp ezért lehetséges az például, hogy a rostmentes táplálkozás nem csak a vastagbélrák kockázatát növeli, de éppúgy kockázati tényezője a cukorbetegségnek és a szív-érrendszeri betegségeknek is.

 

 

 

Meg kell említeni az különböző agyagkészítményeket is. Ilyenek a Bentonit anyag és a Montmorillonit agyag. Ezek az agyagok korábbi vulkáni tevékenység során kialakuló hamuból jöttek létre, amik aztán sokáig tenger fenekén voltak. Hatalmas belső felületük révén rengeteg toxin -egyes adatok szerint nehézfémek- megkötésére alkalmasak. E mellett magas mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat. Hatásukat az aktív szénhez lehet hasonlítani, csak toxin kötő hatásuk sokkal hatékonyabb, viszont nem okoznak székrekedést. Ilyen készítmény (Montmorillonit) az Earth Clay Essence.

A bélrendszer támogatásához a bélflóra, azaz a bélben található jó és rossz baktériumok arányának helyreállítása fontos feladat. Erre alkalmasak a különböző probiotikus készítmények, melyek közül egy-egy tisztítókúra kapcsán érdemes a kapszulás változatot alkalmazni pl.: BioFlora, mivel a tejtermékek nyákképző hatásúak lehetnek. A köztes időben azonban probiotikus joghurt rendszeres fogyasztása mindenképp javasolt pl.: FitLine All in 1000 >>

 

Fontos még megjegyezni az emésztőenzimeket, melyek hiánya felszívódási zavarokhoz vezethet, sőt az allergiák melegágya is lehet. Esetenként ezért ezek pótlására is szükség lehet.

 

A felszívódás fő helye a bélrendszer, a kiválasztás fő szerve pedig a vese. A vese támogatása a hatékony méregtelenítés másik fő eleme. Azonban jó, ha tudjuk, hogy a mérgek kiválasztása csak egy kis része a vese feladatának. E mellett szabályozza a vérben levő ionok összetételét, gondoskodik a megfelelő vízháztartásról, szabályozza a sav-bázis háztartást, szabályozza a vérnyomást, részt vesz a D-vitamin aktiválásában és még a vörösvérsejtek termelését is serkenti.

 

A vese megfelelő működéséhez megfelelő mennyiségű folyadékra van szükség. Hiba áramlik át rajta a véráram 20%-a, ha szinte mindent vissza kell szívnia, hogy bent tartsa a vizet a testben. Tehát a megfelelő folyadékfogyasztás elengedhetetlen része nem csak a méregtelenítésnek, de alapvető része kell legyen a napi rutinnak is.

Méregtelenítés alatt az a jó, ha a vizelet színe nagyon világos, szinte áttetsző. Ez ugyanis azt jelenti, hogy kicsi benne az oldott anyagok koncentrációja, tehát könnyen távoznak a testünkből. A vesét vízhajtó és vizeletfertőtlenítő gyógynövény teákkal is támogathatjuk ( csalán, zsúrló, medveszőlőlevél, kisvirágú füzike stb.)

 

A méreganyagok hatástalanításában a máj játszik központi szerepet. A máj méregtelenítő funkcióit többféle anyaggal támogathatjuk. Fontos tudni azonban, hogy a máj működése során szabadul fel a legtöbb ártalmas szabadgyök. Épp ezért a májban található a legtöbb gyökfogó enzim is. Ezek működésének támogatására azonban ingen fontos a megfelelő ellátottság C-vitaminnal, Szelénnel, E-vitaminnal és Béta- karotinnal.

 

A májműködés serkentésére a máriatövis és homoktövis hatóanyagai a legjobbak, de meg kell említeni ebből a szempontból a brokkolit (és a többi keresztes virágú növényt), illetve a grapefruitot is. E mellett különböző májtisztító programok nagyobb mennyiségű (napi 1-2 dl) olívaolaj fogyasztását is javasolják, ami az epetermelés serkentésével „átmossa” a májat.

 

Ezek után nézzük meg milyen tisztító eljárások léteznek.

 

Méregtelenítés során a bő folyadékfogyasztás és a „ne vigyünk be ártalmas anyagot” alapelvét kell követni. Vannak egyoldalú, egykomponensű és komplex programok. Mindegyiknek megvan a maga helye, de általánosan nehéz javaslatot tenni. A legjobb a komplex lé böjt, de érdemes lehet kipróbálni a szűkebb spektrumú programokat is.

 

A rövidebb programok csak alkalmankénti tisztításra szolgálnak, de a nagytakarítást minimum 1-2 hétig érdemes végezni. Ennek ideje tavasszal, és ősszel esedékes.

 

Egy klasszikus lé böjt a következőképpen nézhet ki:

Egy 7 napos felvezető szakasszal kezdve, jobban viseljük a szilárd táplálék hiányát. (min. 4 nap)

 
  • 1. nap >>> hagyd el a hús és a cukor fogyasztását
  • 2. nap >>> hagyd el a tejtermékek fogyasztását
  • 3. nap >>> hagyd el a kenyér, tészta fogyasztását (marad a zöldség, gyümölcs)
  • 4. nap >>> hagyd el a gyümölcs fogyasztását (marad a zöldség)
  • 5.nap kezdődik igazán a lébőjtkúra, ami azt jelenti, hogy főleg az étkezések helyén igyál facsart gyümölcslevet vagy zöldséglevet és sok-sok tisztított vizet. Általában az étkezéseket érdemes a levek ivásával pótolni és a többi időben vizet inni sokat, hogy mosson, főleg a mérgeket ürítse a szervezet.
 
 
 
 

A gyümölcsöket keverhetjük és a zöldségeket is, figyeljünk a ízekre, nem minden finom együtt!

 

Fontos azonban, hogy zöldségekhez csak almát keverjünk a gyümölcsökből, ha akarjuk keverni. Gyümölcsökhöz pedig csak répát tehetünk.

 

A kúrát kiegészíthetjük 1-2 liter Innerlight Supergreens és prime pH-ból készített zöld lével, ami kitűnően lúgosítja a szervezetünket és táplál a 49 féle zöld!

 

A végén levezető szakasszal zárd, ami pont a felvezető fordítva végrehajtva! és egyszerre csak egy maréknyi ételt egyél, ne tágítsd vissza a gyomrod amíg lehet!

 

 

 

Egy ilyen kúrát, a fent említett étrend-kiegészítőkkel ki lehet egészíteni, amivel a hatás fokozható.

 

 

 

 

 

Léteznek egy-egy összetevőre épülő kúrák is, melyeket a változatosság kedvéért ki lehet próbálni. Ezek a kúrák, nem igazi tisztítókúrák, hanem az adott növény életani hatását használják ki.

 

 

Paradicsomkúra

 
 

Reumatikus betegségekre, vese- és epekő-bántalmakra, gyomorsav-túltengésre.

 

A háromhetes kúra idején éretten és nyersen kell fogyasztani a paradicsomokat. Az első héten délelőtt csak paradicsomot egyen, majd szokás szerint ebédelj és vacsorázz. A második héten délig és vacsorára fogyassz paradicsomot, és ebédelj a megszokott módon. A harmadik hét ritmusa ugyanolyan, mint az első hété. A bátrak beiktathatnak 2-3 paradicsom-napot, amikor mást nem, csak ezt a zöldséget eszik.

 

Almakúra

 

 

Általános tisztításra, méregtelenítésre, újjáépítő célra.

 

Öt hétig tart a kúra, az első héten délig almát egyél, majd szokás szerint ebédelj és vacsorázz. A második héten délig és vacsorára almát fogyassz, és ebédelj a megszokott módon. A harmadik héten egész nap almát egyél, öt részre elosztva. A negyedik héten ismételd meg a második hét menetét, az utolsó héten pedig az első hét programját.

 

 

Méregtelenítő italok

 
 

A lékúrát lehet napi szinten is alkalmazni. Az egynapos lékúra két okból is jótékony hatású. Megtisztítja a szervezetet a beépült méreganyagoktól, melyek esetleg már közrejátszottak valamilyen betegség kialakulásban. Ugyanakkor az esetleges napi kellemetlenségek (fejfájás, stressz, stb.) kivédése ellen is kiváló módszer.

 

Greenpeace

 
 

Ez a zöld ivólé kiváló méregtelenítő ital, segít az energiaszint fenntartásában. A leveles zöldségek különösen hasznosak a mérgekkel teli májnak. A petrezselyem enyhén vizelethajtó, cinket és nyomokban ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek elősegítik a máj hatékony működését, a zeller pedig megtisztítja a májat és a nyirokrendszert, valamint javítja az emésztést.

 
 

Hozzávalók: 100 g brokkoli, 100 g kelkáposzta, 25 g petrezselyem, 50 g zellerlevél.

 

Elkészítése: Facsarjuk ki az összetevőket, és egy pohárban jégkockával szolgáljuk. Kelkáposztával díszítsük, tetszés szerint.

 

Szuper méregtelenítő

 
 

Egyszerű nagyszerű ivólé, a legjobb általános ital a belső tisztításra és az immunrendszer megerősítésére. Az alma és a sárgarépa kifejezetten magas arányban tartalmaz ásványi anyagokat és vitaminokat, és kiváló tisztító koktél.

 

Hozzávalók: 4 db sárgarépa, 2 db zöld alma.

 

Elkészítése: Facsarjuk ki az összetevőket, és magas falú pohárban, jéggel szervírozzuk. Díszíthetjük almaszeletekkel.

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.